måndag 30 september 2013

Befarat budgetunderskott för Kungälvs sjukhus

Idag var jag på extrainsatt styrelsemöte för Kungälvs sjukhus & Frölunda specialistsjukhus för att ta beslut om tilläggsöverenskommelser 2014. Frölunda kan klara beställningen om regionstyrelsen godkänner att använda 1,1 miljoner av eget kapital för investering i fastigheten. Kungälv klarar inte den beställning den har idag så även om tillägget var nästan finansierat så är utgångsläget så dåligt att jag och mina Allians-kolleger yrkade att styrelsen inte skulle skriva på tilläggsöverenskommelse 2014 med Hälso- och sjukvårdsnämnd 4.

Följande skriftliga yrkande lämnades in:

Ärende 5: Tilläggsöverenskommelse 2014
Angående tilläggsöverenskommelse om sjukhusvård mellan Kungälvs sjukhus och Hälso- och sjukvårdsnämnd 4


De senaste årens återkommande problem med stora budgetunderskott för de flesta av regionens sjukhus tyder på att sjukvården i Västra Götalandsregionen är kraftigt underfinansierad.

När en tilläggsöverenskommelse för 2014 mellan HSN 4 och Kungälvs Sjukhus nu skall tecknas visar det sig att s, mp och v ämnar fortsätta beställa en underfinansierad sjukvård. Så skedde även vid beställningen inför 2011, 2012 och 2013-2014. Detta kommer att leda till ett fortsatt och ökande budgetunderskott för Kungälvs sjukhus. Det leder även till olyckliga kortsiktiga försök till besparingar på sjukhuset som i sin tur leder till långsiktigt ökande kostnader i form av en ytterligare försämrad vårdsituation med ökande risk för patientsäkerheten och en fortsatt försämrad arbetsmiljö för den redan hårt ansträngda personalen.

Vi i Alliansen yrkar att
styrelsen inte skriver på tilläggsöverenskommelsen 2014 med  HSN 4 som inte täcker de kostnader som Kungälvs Sjukhus har för att kunna genomföra den beställda vården.

Alliansen i Styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda Specialistsjukhus
Lisbeth Sundén Andersson (M) Frode Slinde (Fp) Mariannde Nilsson (Kd) Karin Östring Bergman (C)

fredag 27 september 2013

Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor!

Nu har årets motionsperiod i riksdagen börjat och vår riksdagsledamot Rickard Nordin efterlyser uppslag och idéer till motioner. I år är det ju extra spännande för mig eftersom det kan bli jag som ska debattera Rickards motioner i riksdagen. När jag funderade över vilka uppslag jag vill skicka med Rickard så kom jag att tänka på en debattartikel som Eva Selin Lindgren och jag skrev inför valet 2010 och som fick stort genomslag. Eva är ju tyvärr död nu men jag vet att hon skulle vara jätteglad om Rickard blev inspirerad till en motion utifrån vår debattartikel och hon skulle vara stolt över mig om jag går upp i talarstolen i riksdagen och debatterar för att ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor.

Jag och Eva Selin Lindgren 2010

Under mandatperioden med Alliansregering och Maud Olofsson (C) som näringsminister har det gjorts särskilda insatser för att stärka kvinnors företagande. Satsningarna har gett resultat. Nästan 40% av alla nystartade företag drivs av kvinnor. Men vi vill mer! Många invandrarkvinnor bär på drömmar och idéer från hemlandet, men behöver rätt verktyg och strukturer för att förverkliga dessa i Sverige.

Alliansregeringen har redan gjort mycket, t.ex. inrättat nystartskontor i kommuner och stadsdelar som präglas av stort utanförskap, satsat på program för att stärka företagandet bland personer med utländsk bakgrund, utökat möjligheterna till mikrolån samt infört ROT- och RUT-avdrag för arbete i hemmet. Vi presenterar här ytterligare tio förslag för att fler ska få möjlighet att förverkliga sina drömmar och affärsidéer.


  • Införa en sfi-peng som ger den enskilde möjlighet att välja en undervisningsinriktning som bättre passar hans eller hennes behov och önskemål.
  • Utvidga RUT-avdraget. Många som tidigare har stått långt från arbetsmarknaden, inte minst invandrare och unga, har fått jobb tack vare avdraget för hushållsnära tjänster. Samtidigt blir svarta jobb vita och fler anställda får ökad social trygghet och livskvalitet.
  • Gör LOV, lagen om valfrihetssystem, obligatorisk i hela landet. Det kommer att öka kvinnors företagande och stimulera en mångfald av företag.
  • Sänk tjänstemomsen från dagens 25 till 12 procent. Genom billigare tjänster ökar efterfrågan och därmed skapas nya företag och fler jobb.
  • Fortsätt att sänka trösklarna på arbetsmarknaden, t.ex. en flexiblare arbetsrätt, ett skattegynnat sparande till kompetensutveckling och nystart av företag samt avstampsjobb. Låt fler aktörer än Arbetsförmedlingens förmedla jobb.
  • Utforma särskilda program för att stärka företagande bland personer med utländsk bakgrund. Det finns en stor potential, både för att främja ökad handel mellan olika länder och för att ta tillvara alla nya affärsidéer som kan skapa jobb och tillväxt både i Sverige och i andra länder.
  • Ge invandrarkvinnor större möjligheter att förbättra sin kompetens inom affärsutveckling så att de själva kan välja den rådgivning som passar deras behov och önskemål.
  • Förbättra möjligheterna till mikrolån, via Almi och lokala mikrofinansieringsinstitut.
  • Stöd arbetsintegrerande sociala företag. Unikt för dessa företag är att deras ursprung finns i ett behov som varken tillgodosetts av den offentliga eller den privata sektorn. Genom det sociala företagandet finns möjligheter för personer som står långt från arbetsmarknaden att utveckla den egna arbetsförmågan, bli delaktiga i att driva företag och att delta i samhällslivet.
  • Utöka stöd till lokala initiativ som främjar företagande, jobb och utveckling, t.ex. resurscentra och organisationer som stödjer en positiv utveckling för fler jobb.

Vår dröm är ett företagsamt, grönt, tryggt och öppet Sverige. Ett samhälle där alla kan bidra, där alla behövs. Alla goda idéer och allt engagemang som finns runt om i vårt land behövs, så att fler får möjlighet att förverkliga sina drömmar.

Eva Selin Lindgren (C)
Professor och riksdagsledamot
Riksdagskandidat

Karin Östring Bergman (C)
Ingenjör inom fordonsindustrin
Riksdagskandidat

söndag 22 september 2013

Mingel på partistämman i Karlstad

I helgen var jag på Centerpartiets stämma i Karlstad. Stämman startade redan i torsdags men eftersom jag inte var ombud och hade mycket att göra på jobbet så fick lördag-söndag räcka. Under fredagseftermiddagen laddade jag upp inför stämmobesöket genom att lyssna på Annie Lööfs invigningstal. På lördag morgon åkte Didar Zuta, hennes syster Drita från Makedonien och jag, från Göteborg till Karlstad. I stämmolokalen träffade vi ombuden från Göteborg; Rickard Nordin, Ingrid Lindblad, Andrea Jovell, Resad Bruncevic och Mathias Nordahl.

Det är alltid trevligt att vara på partistämma; intressanta debatter, träffa gamla vänner och skapa nya kontakter. I år var det ju lite speciellt i och med att jag ska vikariera för Rickard Nordin i riksdagen från 21 oktober till 20 december. Jag hade redan i förväg bestämt träff med Inger Fredriksson från Katrineholm som också har vikarierat i riksdagen. Hon hade många bra tips till mig, grundläggande saker hur saker och ting fungerar när man kommer första dagen. Jag passade på att presentera mig för vår gruppledare Anders W Jonsson. Han förklarade att jag kommer att få Rickards plats i Socialutskottet där Anders är ordförande. Fredrik Federley kom själv fram till mig och hälsade mig välkommen.

Dessutom passade jag på att hälsa på gamla vänner från Skåne. Lennart Pettersson från Svalöv är ordförande för Skånedistriktet. Han hade också många bra tips eftersom han själv har varit riksdagsledamot. Vi diskuterade även hur vi kan utnyttja min riksdagsplats i Skåne Västra valkrets där Centerpartiet saknar riksdagsledamot denna mandatperiod. Jag pratade med Johan Linander, riksdagsledamot från Skåne Södra valkrets. Dessutom dansade jag med Nils Nilsson från Ekeby.

Framförallt på partibanketten blev det mycket mingel och lite skvaller också. Min goda Björkviksvän Mattias Claesson avslöjade att han kandiderar till riksdagen.

Under resan hem till Göteborg bestämde Didar och jag att vi ska starta en Centerkvinnoavdelning i Göteborg.

Jag och Didar Zuta på partibankett