I senaste numret av allas är jag citerad i artikeln "Allt flyter på - tills vi hamnar i sjön", inte i min roll som politiker utan som deltagare i simskola för vuxna.
Karin Östring Bergman simmar på banan intill. -Det är aldrig för sent att lära sig simma, säger hon som barn gick på simskola i Billesholm. -Men jag var jätterädd för vatten hela tiden. Mina barn och mina kompisar simmar, men jag har alltid kommit med undanflykter för att slippa gå i vattnet. Men nu, när jag är 42, kände jag att jag måste ta tag i det. Målet var att kunna vara mer avslappnad i vattnet, att lära mig ryggsim och att flyta. Det kan jag nu. Jag kan till och med dyka! Kolla! Plums är Karin under vattenytan. -Snygg baddräkt hon har säger, Lena. - Den köpte jag för att belöna mig själv, berättar Karin när hon hämtat andan. Karin jämför dagens simskola med den hon kommer ihåg. -Det är en sådan skillnad. Nu för tiden får man lära sig att bli trygg i vattnet innan börjar simma, säger Karin.
Åter till min roll som politiker. I nya läroplanen, LGR-11, är simkunnighet ett kunskapskrav i ämnet idrott och hälsa, "Eleven kan simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge", d.v.s. samma krav som för simborgarmärket. Svenska livräddningssällskapet, SLS, har gjort en tolkning av simning och livräddning i LGR-11. Jag tycker det är bra krav men precis som med allt annat så har barn olika förutsättning och kommuner olika möjligheter.