onsdag 5 september 2018

Framåt! för medmänsklighet

Framåt! 

Sverige är fantastiskt. Men när hårda vindar viner med främlingsfientlighet, otrygghet och oro, är det lätt att svepas med. Då är det viktigt att vi inte förlorar fotfästet.

Istället behöver vi kämpa för det samhälle vi vill ha. Med fler jobb och företag i hela landet, så att fler människor kan delta och försörja sig själva istället för att hamna utanför. Ett grönare Sverige med
 ny teknik och framtidstro. Ett Sverige byggt på medmänsklighet, jämställdhet och tolerans.

Hur mycket det än blåser, kommer vi inte att vända kappan efter vinden. Istället fortsätter vi stadigt framåt.

Trygg vård i hela landet

Svensk sjukvård är fantastisk, men alldeles för otillgänglig. Vårdköerna är för långa och många får vänta för länge på att träffa en läkare. Var du än bor ska vården vara rättvis, nära och tillgänglig när du behöver den som mest.
Därför vill vi:

  • Korta vårdköerna och minska väntetiderna för behandling. 
  • Erbjuda alla möjlighet till en fast läkarkontakt. 
  • Ge sjuksköterskorna bättre villkor genom examenspremie och högre lön.

Små företag behöver stora möjligheter 

Småföretagen är motorn i hela ekonomin. Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Med fler småföretag kan vi klara både jobben och välfärden – och låta hela landet leva.
Därför vill vi: 

  • Att det ska bli billigare för småföretagen att anställa.
  • Göra det enklare att få sitt första jobb.
  • Förenkla för småföretagarna, med mindre byråkrati och regelkrångel.

Stoppa utsläppen - inte utvecklingen 

Miljön räddas inte genom tomma löften, utan med konkreta resultat. Vi vill skapa ett förnybart Sverige med betydligt lägre klimatutsläpp. Det gör vi genom att se möjligheterna med utveckling, ny teknik och miljövänliga bränslen.
Därför vill vi:

  • Införa en grön bilbonus som blir högre ju mer miljövänlig bilen är. 
  • Ge ett grönt avdrag till dig som gör ditt hem mer klimatsmart. 
  • Införa producentansvar för återvinning av kläder och textil.


Årets val är viktigare än på länge. Missnöjets vindar viner genom Sverige och lämnar efter sig otrygghet och oro. Mer än någonsin behöver vi stå upp för medmänsklighet. Vi måste våga se möjligheter och tro på framtiden. 

Det är dags att ta ställning. För oss är svaret tydligt. Vi vill framåt.

Rösta på Centerpartiet!



tisdag 28 augusti 2018

Personvalsmanifest för Karin Östring Bergman (C)

Jag kandiderar för Centerpartiet till Riksdagen i valkrets Göteborg, på plats 4 på valsedeln.

Framåt! för kvinnors företagande

  • Kvinnors företagande är ett viktigt sätt att stärka kvinnors makt och ekonomisk frihet. Vi behöver öka antalet kvinnor som startar och driver företag.
  • Företag inom kvinnodominerade branscher bör ha samma rätt att gå med vinst som företag inom mansdominerade branscher.
  • Öka valfriheten inom vård och omsorg. Det öppnar upp för fler företag i kvinnodominerade yrken och en mångfald av arbetsgivare att välja mellan.
  • Minska regelkrånglet för jobbskaparna, arbeta efter principen ”en regel in - en regel ut”.
  • Anpassa lagar och regler även för småföretag och egenföretagare, och inte bara för storföretag och heltidsanställda som idag.
  • Kommun och myndigheter bör fokusera på att hjälpa företagare att göra rätt direkt, inte kontrollera om de gjort fel i efterhand.
  • Underlätta för sociala företag, de företag som ger arbete och framtidstro till de som idag står längst från den ordinarie arbetsmarknaden.

Rösta på Centerpartiet och kryssa Karin Östring Bergman i valet den 9 september

Min personvalsfolder 2018

torsdag 21 juni 2018

Framåt! För de mindre företagen i hela Västra Götaland

Mitt inlägg i budgetdebatten med fullmäktige för Västra Götalandsregionen under punkten Regional utveckling (16 minuter in):

Tack herr ordförande

Jag yrkar bifall till Grön-Blå Samverkans budget.

När jag växte upp på den skånska landsbygden på 70-talet så såg jag många företagsamma kvinnor. Kvinnor som plockade och sålde buketter med liljekonvaljer. Kvinnor som hade salong i hemmet där de permanentade tanters hår. Kvinnor i kyrkliga syföreningen höll auktion och köpte fotbollar till lokala idrottsföreningen. Självklart har jag påverkats av det. Av kvinnor som hittar affärsidéer i det lilla, med små investeringar och som gör skillnad.

Nu ska jag inte romantisera 70-talet. För det var inte bättre förr. Som medelålders stadsbo konstatera jag att vi lever i den bästa av tider – hitintills. Det går bra för Västra Götaland. Konjunkturen är stark, det finns framtidstro bland västsvenska företag och den ekonomiska utvecklingen i Västsverige har under de senaste åren varit blomstrande. Men som den bonnatös jag är – så har jag lärt mig att under goda tider ska man samla i ladorna. För det kommer sämre tider. Efter högkonjunktur kommer en lågkonjunktur oavsett vem som regerar. Frågan är bara när.

Då känns det tryggt att regionen har en välskött och stabil ekonomi som medger satsningar på jobb och företagande i det regionala utvecklingsarbetet under 2019 och därefter. Fortsatt finansiering av projekt som bidrar till utveckling av de mindre företagen i hela Västra Götaland. För Centerpartiet är det viktigt att stödet till nyföretagande speglar de sociala utmaningarna och att resurser prioriteras till unga, kvinnor och utrikes födda som vill starta företag.

För det är skillnad mellan kvinnors och mäns företagande. Det säger jag inte baserat på mina upplevelser som barn utan utifrån t.ex. Jämställdhetskartan som visar att fler kvinnor än män är företagare inom branschen vård och omsorg samt forskning som visar att kvinnor startar företag i större utsträckning för att göra skillnad, inte för att tjäna pengar. Det naturliga är att starta företag inom det som man redan jobbar med. Kvinnor arbetar i store utsträckning i yrken som domineras av det offentliga. Centerpartiet vill öka valfriheten i vården och därmed öppna upp för fler vårdbolag som naturligt startas av kvinnor.

Tack herr ordförande

torsdag 31 maj 2018

Framåt! För kvinnors företagande i Västra Götaland

Mitt inlägg på fullmäktige för Västra Götalandsregionen under punkten 106 - Interpellation av Aylin Fazelian (S) om kvinnligt företagande i Västra Götalandsregionen (21 minut in)

Tack fru ordförande.
Jag håller med interpellanten om att kvinnors företagande är ett viktigt sätt att stärka kvinnors ekonomiska makt. Vi behöver öka antalet kvinnor som startar och driver företag. Men jag tror inte att utdelning av regional utvecklingsmedel kompensatoriskt är lösningen.
Vi politiker kan förbättra förutsättningarna för kvinnors företagande men det finns ingen allena saliggörande åtgärd för att underlätta för kvinnor att starta och driva företag. Det behövs en hel palett med åtgärder för att matcha företagandet som finns i alla färger och former. Allt från små bidrag och rådgivning, till stora lån och investeringar via Almi.
I styrelserna för Almi-bolagen där jag sitter på mandat av regionen, pratar vi mycket om kvinnors företagande och där har jag noterat att kvinnliga entreprenörer får sina ansökningar beviljade i större utsträckning än ansökningarna från manliga entreprenörer. Men det kommer in så få ansökningar från kvinnor. Problemet ligger innan entreprenörerna kommit så långt att de ansöker om regionala utvecklingsmedel, lån eller annat kapital.
Det naturliga är att starta företag inom det som man redan jobbar med. Kvinnor arbetar i store utsträckning i yrken som domineras av det offentliga. 70% av vårdbolagen har startats av kvinnor. Centerpartiet vill öka valfriheten i vården och därmed öppna upp för fler vårdbolag som naturligt startas av kvinnor.
Forskning visar också att kvinnor startar företag i större utsträckning för att göra skillnad, inte för att tjäna pengar. Regionen kan göra upphandlingar som bättre fungerar för småföretag och då i synnerhet för sociala företag enligt den nya Lagen om offentlig upphandling. Det skulle göra stor skillnad.
Tack.

fredag 27 april 2018

Framåt! För ett blomstrande Hisingen där människor kan forma sina egna liv

Jättekul att få vara månadens politiker i tidningen Hallå Hisingen och få berätta om hur viktigt kvinnors företagande är.

Jag fick Centerpartiet med modersmjölken

Hennes första politiska förtroendeuppdrag fick hon som 23-åring. Karin Östring Bergman är centerpolitikern som tog med sitt politiska engagemang från Skåne till Göteborg. Idag är hon bland annat c-gruppens talesperson för företagarfrågor i Västra Götaland och siktar på en plats i Riksdagen.

När Karin Östring Bergman får frågan hur det kommer sig att hon blev centerpartist svarar hon att hon fått Centerpartiet via modersmjölken. Hennes föräldrar är traditionella centerpartister, lantbrukare och småföretagare som varit medlemmar i partiet sedan 1950-talet. Efter att ha fått förtroendeuppdraget i Skolstyrelsen som 23-åring kom det politiska arbetet att rulla på. För arton år sedan flyttade hon till Göteborg och Hisingen från Bjuv i Skåne och efter det har engagemanget fortsatt och vidareutvecklats. Idag bor hon med sin man och sina två söner i en villa i Backa. Hon har mest haft uppdrag inom Västra Götalandsregionen men även suttit med både i SDN Norra Hisingen och i Riksdagen ett par månader.
- Just nu är jag bland annat ledamot av Regionfullmäktige och C-gruppens talesperson för företagarfrågor, social ekonomi och utanförskapsfrågor, förklarar Karin.

Utöver detta har hon också en mängd andra politiska åtaganden, till exempel inom Regionutvecklingsnämnden. Karin är även utbildad maskiningenjör och driver sedan två år tillbaka eget företag som teknikkonsult.
- Som att det inte vore nog studerar jag även teknikinformation på distans utöver mina politiska uppdrag, så jag har fullt upp, säger hon skrattandes.

Till hennes politiska hjärtefrågor hör integration, trygghet och grön tillväxt. Men något hon brinner lite extra för är kvinnors företagande.
- Företagande är ett viktigt sätt att stärka kvinnors ekonomiska makt. Idag är det bara ungefär en fjärdedel av de nya företagen som startas av kvinnor. Men ett intressant undantag är vårdbolagen där 70% startats av kvinnor. Vi behöver öka såväl andelen, som antalet, kvinnor som driver företag, bland annat genom att värna och utveckla företagande inom kvinnodominerade branscher, inte minst tjänsteföretagen, såsom vård- och omsorgssektorn samt RUT-sektorn.

Om det är något som oroar Karin inför valet i år är det att den ska präglas av smutskastning och falska nyheter, men också att partier som vill begränsa demokratin ska få större inflytande. Det hon hoppas på är självklart att Centerpartiet tar sig tillbaka in i Göteborgs kommunfullmäktige efter att under två mandatperioder stått utanför. Karin tror att stödet i den egna stadsdelen Hisingen är stabilt men att det politiska intresset och engagemanget varierar bland Hisingsborna.
- Om man läser insändarsidor så verkar Hisingsborna mest bry sig om infrastruktur. Men när man pratar med dem så är det de nära frågorna som är viktigast: Att man har ett jobb, en bostad och sjukvård man kan lita på. Intresset för politik varierar beroende på var på Hisingen jag är och det syns ju i valdeltagandet också, menar hon.
På en lokalpolitisk nivå berättar Karin att Centerpartiet arbetar med flera olika frågor för ett blomstrande Hisingen där människor kan forma sina egna liv, men att den mest lokala är Tågstopp Säve, som är precis som det låter, ett upprop för att få ett tågstopp i Säve.

lördag 21 april 2018

Framåt! Ett liberalt europeiskt ledarskap efter 2019

Många är fullt upptagna med höstens val men redan nästa år kommer nästa val, det till Europaparlamentet. Jag kandiderar i den rådgivande medlemsomröstning om vilka som skall få representera Centerpartiet i valet 2019. Jag vill se ett liberalt, öppet och tryggt Europa där vi gemensamt tar ansvar för de problem som inte stoppas av en nationsgräns. Valet till Europaparlamentet 2019 kommer att bli ett val om värderingar.

Liberalismen utmanas av populister och nationalister från både vänster och höger. Därför måste vi förbereda oss noggrant för att skydda liberala värden i hela Europa. Vi politiker och medarbetare från liberala partier över hela Europa samlades därför i veckan på konferensen "A Liberal European Leadership after 2019" för att utrustas med konkreta argument och strategier för att motverka populistiska och nationalistiska tendenser. Dessutom bygga ett starkt nätverk av liberaler som kan få råd från och uppmuntra varandra för att förbereda valkampanjen, samt främja närmare band mellan liberala partier.
 

Under hösten kommer det att genomföras en rådgivande medlemsomröstning om vilka som skall få representera Centerpartiet i valet till Europaparlamentet 2019. Utifrån resultatet av den rådgivande omröstningen och egna överväganden kommer nomineringskommittén att föreslå en lista. Förtroenderådet har sedan att ta ställning till dessa och fastställa listorna i slutet av 2018. Samtidigt fastställs även valplattform.


Text nedan är kopierad från:

Nytt ledarskap för Sverige - Valplattform 2018 för Centerpartiet

Sverige är ingen isolerad ö

En avgörande faktor för en god ekonomisk utveckling och stark välfärd i Sverige är öppenhet och samarbete med omvärlden. Det är också grunden för den exportorienterade ekonomi som gjort Sverige rikt. Utvecklad handel, möjligheter för människor att röra sig över nationsgränser och aktivt samarbete inom EU, FN och andra internationella organ är enormt viktigt för fortsatt välstånd. För att Sverige ska fortsätta att utvecklas positivt kan vi aldrig välja slutenhet.

Omvärlden är i ständig och snabb förändring. Förutsättningarna för svensk politik, och livsvillkoren för oss som bor i Sverige, beror i hög grad på vad som sker globalt och i andra länder. Till en stor del är den globala utvecklingen mycket positiv. Sett över tid har barnadödlighet och extrem fattigdom minskat radikalt, livslängden har ökat markant, flera svåra sjukdomar har bemästrats och antalet demokratiska länder blivit långt fler.

Men många svåra globala utmaningar återstår. Utsläppen av växthusgaser är en fortsatt påtaglig fara för planetens framtid. Den ryska regimens aggressiva politik skapar spänningar och osäkerhet i vårt närområde. Krig och konflikter i Mellanöstern och Afrika driver människor på flykt. Radikalisering och terrorism är ett fortsatt hot med många terrordåd i städer också i Sverige och i Europa. I USA har den oberäknelige Donald Trump valts till president 2016. Samma år har en majoritet av de brittiska väljarna röstat för att Storbritannien ska lämna EU. Högerpopulism och nationalism skapar oro i många länder.

På många håll har socialdemokratiska och även konservativa partier misslyckats med att stå emot denna utveckling. Samtidigt har vi i ett antal länder kunnat se hur liberala partier och andra mittenpartier fått framgång genom att stå för en ansvarsfull, humanistisk linje med konstruktiva lösningar på de problem som göder missnöjet. Valframgångar de senaste åren gör att de liberala och demokratiska partierna nu är en av de starkaste politiska krafterna i Europa.

Sverige behöver ett ledarskap som står för utvecklad öppenhet och internationellt samarbete. Samtidigt ska vi vara väl rustade för att möta de svårigheter som oro och osäkerhet i omvärlden kan medföra.

Vår värdegrund inkluderar alla människor

Centerpartiet står upp för de värderingar som utgör grunden för ett fritt och tryggt samhälle. Det handlar om en liberal demokrati, mänskliga fri-och rättigheter, socialt och ekonomiskt ansvarstagande samt värnande av äganderätt och näringsfrihet. Vi står på den enskilda människans sida med ett tydligt underifrånperspektiv i politiken. Dessa värden har vi under ett antal år tagit för självklara, både i Sverige och i andra länder. Men nu ser vi värdegrunden hotad av nationalistiska och populistiska krafter.

Centerpartiet står bestämt för att alla människor, oavsett ursprung, religion, kön eller sexuella tillhörighet, har samma värde och rättigheter. Att ingen ska känna rädsla för att utöva sin religion i Sverige. Att kvinnor och män ska känna samma trygghet i sina hem och i det offentliga rummet.

Idag ser vi dessa värden hotade på flera olika sätt. Människor trakasseras och attackeras på grund av sin religiösa tro. Företrädare för extrema organisationer visar öppen rasism. Kvinnor och barn utsätts ständigt för kränkningar, trakasserier och även rena övergrepp. Människor med utländskt ursprung stämplas kollektivt som potentiellt kriminella.

Centerpartiet kommer alltid att vara en rakryggad motkraft mot dessa hot. Sverige ska vara ett öppet och inkluderande land. Vi är en kraft för ett inkluderande samhälle som ger alla möjlighet att göra sina egna livsval. När politiska motståndare ser människor ovanifrån, vill styra, begränsa, reglera och beskatta deras vardag, då har vi en bergfast tro på människors egen förmåga att forma sin egen framtid, och att välståndet byggs underifrån. Vi står på människors sida mot klåfingriga politiker och byråkrater.

Krig och förföljelser drabbar miljontals människor. För varje människa är det en ofattbar tragedi att behöva fly från sitt hemland och mista sina nära och kära. Flyktingströmmarna innebär också en utmaning för berörda länder, Europa och även för Sverige. Det krävs ett ökat gemensamt ansvarstagande i EU för dessa frågor. En viktig grund är att de som fortsatt kommer till Sverige eller EU och söker asyl ska ha rätt att få sina skyddsskäl prövade, och att man ska ha rätt att återförenas med sin familj. Vi är övertygade om att det går att föra en migrationspolitik som förenar medmänsklighet med ordning och reda.

En central fråga är att utveckla samarbetet med andra länder. Det handlar i hög grad om samarbetet inom EU efter Brexit. EU:s inre marknad och de fyra friheterna måste värnas. Europas länder behöver mer samarbete på flera områden, bl a när det gäller miljö och klimat, försvar och säkerhet och i migrationsfrågor. Vi behöver fler och utvecklade handelsavtal med andra delar av världen. Ökad gemensam säkerhet behöver byggas genom ett svenskt medlemskap i NATO. Andra politiska krafter vill lämna EU, ta avstånd från NATO och skapa ett mer slutet Sverige.

Valet i Sverige hösten 2018 kommer på flera sätt att bli ett avgörande vägval mellan ett liberalt alternativ för humanism, samarbete och ansvarstagande, och en nationalistisk återvändsgränd som bygger på slutenhet, misstro och kollektiv skuldbeläggning.

lördag 24 mars 2018

Framåt! Samutveckla mera med det civila samhället

Civila samhället, social ekonomi, idéburen sektortredje sektorn - kärt barn har många namn! Men alla avser det som varken är offentligt (första sektorn) eller privat (andra sektorn) utan det där emellan. Organisatoriskt fristående från den offentliga sektorn men kan vara beroende t.ex. genom ekonomiska bidrag. Har inte privata näringslivets vinstintresse men kan ha näringsverksamhet som går med vinst. Har primärt samhälleliga ändamål, allmännytta men kan även ha medlemsnytta som främsta drivkraft. Det arbete som sker inom den ideella sektorn även om den kan ha anställda.

Hösten 2014 beslutade Regionfullmäktige att Västra Götalandsregionen (VGR) ska arbeta mer med den sociala ekonomin. Som grund för detta arbete finns överenskommelsen mellan VGR och den sociala ekonomin. Därefter har jag utsetts till Centerpartiets regionala talesperson för frågor som rör social ekonomi och partiets ledamot av beredningen för överenskommelsen.

Tyvärr har inte överenskommelse mellan VGR och social ekonomi ännu utvecklas till att vara en del av regionens ordinarie verksamhet. Men vi i beredningen kämpar på! Det har gjorts en studie i hur Koncernkontoret hos VGR samverkar med den sociala ekonomin idag, hur samverkan kan utvecklas i framtiden och hur överenskommelsen kan stödja denna utveckling. Hela rapporten finns på www.vgregion.se/analysportalen/ (VGR Analys 2018:9 Samutveckla!) men sammanfattningsvis så har det formulerats fyra rekommendationer:
  • Verka för en förvaltningsövergripande samsyn inom VGR.
  • Ge utrymme för diskussion om nivån på samarbetet.
  • Kommunicera överenskommelsen och beredningens arbete.
  • Ta vara på de goda förutsättningar som finns. Samutveckla!

Som partiets talesperson i frågor som rör social ekonomi är det mitt ansvar för att kommunicera överenskommelsen och beredningens arbete inom partiet och att vi i vårt valprogram tar vara på de goda förutsättningar som finns. Att vara en ambassadör! Social ekonomi har ett eget kapitel i Valprogram 2018 och finns även med i andra kapitel:
  • 3.4 Stärk den sociala ekonomin, 
  • 3.3 Jobb, företagande och kompetensförsörjning,
  • 3.8 Ett brett kulturliv tillgängligt för alla, 
  • 4.2 Vårdcentralen - första linjens vård och 
  • 4.5 Valfrihet i vården
Framåt! Samutveckla mera med det civila samhället. För den skapar mervärden inom regionens verksamheter. Genom kunskap och sociala innovationer, att vara snabb och lättrörlig, att nå människor regionen annars inte når, engagemang, utbud som bidrar till valfrihet och mycket mer.

fredag 23 mars 2018

Idrotten viktig för vårt demokratiska samhälle

För många är ett årsmöte med en idrottsförening den första demokratiska sammankomsten de deltar i. Därför är engagemang i idrottsföreningar viktigt, inte bara för idrotten utan även för vårt demokratiska samhälle. Det ger föreningskunskap som är viktigt i ett demokratiskt samhälle. Här har SISU ett viktigt uppdrag som idrottens studieförbund, att erbjuda utbildningar inom föreningskunskap och ha kontakt med föreningar och deras styrelser

I tidningen GöteborgDirekt publicerades den 8 januari 2018 artikeln ” Nödropet: Fotbollen hotad i förorten”. Jag reagerade starkt på artikeln och kommenterade den på Facebook. Det ledde till att Daniel Fyrqvist på Västra Götalands Idrottsförbund / SISU Idrottsutbildarna Västra Götaland bjöd in mig till deras kontor för att prata om deras verksamhet och hur de arbetar med att sprida föreningskunskap i utsatta områden.

Det blev ett mycket intressant samtal med verksamhetsledare Oskar Wiklund och idrottskonsulent Daniel. Vi pratade mycket om hur idrotten jobbar med inkludering t.ex. genom Street Games. I utsatta områden där idrotten kanske behövs mest är kunskapen oftast lägst. Därför jobbar de med uppsökande verksamhet. Vi pratade bland annat om WinWin24, entreprenörskap inom idrotten. Det började som ett projekt finansierat av Västra Götalandsregionen inom programmet för socialt entreprenörskap. Oskar och Daniel kunde bekräfta att det har varit ett mycket lyckat projekt som skapat en metod som nu sprids inom idrottsrörelsen. Kul!

Daniel Fyrqvist, idrottskonsulent, jag och Oskar Wiklund, verksamhetsledare, på Västra Götalands Idrottsförbund / SISU Idrottsutbildarna Västra Götaland