Jag fick Centerpartiet med modersmjölken
Hennes första politiska förtroendeuppdrag fick hon som 23-åring. Karin Östring Bergman är centerpolitikern som tog med sitt politiska engagemang från Skåne till Göteborg. Idag är hon bland annat c-gruppens talesperson för företagarfrågor i Västra Götaland och siktar på en plats i Riksdagen.När Karin Östring Bergman får frågan hur det kommer sig att hon blev centerpartist svarar hon att hon fått Centerpartiet via modersmjölken. Hennes föräldrar är traditionella centerpartister, lantbrukare och småföretagare som varit medlemmar i partiet sedan 1950-talet. Efter att ha fått förtroendeuppdraget i Skolstyrelsen som 23-åring kom det politiska arbetet att rulla på. För arton år sedan flyttade hon till Göteborg och Hisingen från Bjuv i Skåne och efter det har engagemanget fortsatt och vidareutvecklats. Idag bor hon med sin man och sina två söner i en villa i Backa. Hon har mest haft uppdrag inom Västra Götalandsregionen men även suttit med både i SDN Norra Hisingen och i Riksdagen ett par månader.
- Just nu är jag bland annat ledamot av Regionfullmäktige och C-gruppens talesperson för företagarfrågor, social ekonomi och utanförskapsfrågor, förklarar Karin.
Utöver detta har hon också en mängd andra politiska åtaganden, till exempel inom Regionutvecklingsnämnden. Karin är även utbildad maskiningenjör och driver sedan två år tillbaka eget företag som teknikkonsult.
- Som att det inte vore nog studerar jag även teknikinformation på distans utöver mina politiska uppdrag, så jag har fullt upp, säger hon skrattandes.
Till hennes politiska hjärtefrågor hör integration, trygghet och grön tillväxt. Men något hon brinner lite extra för är kvinnors företagande.
- Företagande är ett viktigt sätt att stärka kvinnors ekonomiska makt. Idag är det bara ungefär en fjärdedel av de nya företagen som startas av kvinnor. Men ett intressant undantag är vårdbolagen där 70% startats av kvinnor. Vi behöver öka såväl andelen, som antalet, kvinnor som driver företag, bland annat genom att värna och utveckla företagande inom kvinnodominerade branscher, inte minst tjänsteföretagen, såsom vård- och omsorgssektorn samt RUT-sektorn.
Om det är något som oroar Karin inför valet i år är det att den ska präglas av smutskastning och falska nyheter, men också att partier som vill begränsa demokratin ska få större inflytande. Det hon hoppas på är självklart att Centerpartiet tar sig tillbaka in i Göteborgs kommunfullmäktige efter att under två mandatperioder stått utanför. Karin tror att stödet i den egna stadsdelen Hisingen är stabilt men att det politiska intresset och engagemanget varierar bland Hisingsborna.
- Om man läser insändarsidor så verkar Hisingsborna mest bry sig om infrastruktur. Men när man pratar med dem så är det de nära frågorna som är viktigast: Att man har ett jobb, en bostad och sjukvård man kan lita på. Intresset för politik varierar beroende på var på Hisingen jag är och det syns ju i valdeltagandet också, menar hon.
På en lokalpolitisk nivå berättar Karin att Centerpartiet arbetar med flera olika frågor för ett blomstrande Hisingen där människor kan forma sina egna liv, men att den mest lokala är Tågstopp Säve, som är precis som det låter, ett upprop för att få ett tågstopp i Säve.