Från Frågestund Torsdag 03 april 2014:
Karin Östring Bergman (C):
Fru talman! Jag tror att integrationsminister Erik Ullenhag kan svara på denna fråga. I landshövding Eva Erikssons utredning "Kvinnor och barn i rättens gränsland" lyfts en väldigt utsatt grupp fram, nämligen utländska kvinnor som förts in i Sverige av svenska män genom personlig anknytning och fått tillfälligt uppehållstillstånd. Enligt utredningen utsätts en mycket omfattande del av dem för våld och kränkningar, och kvinnan ges ingen möjlighet att lämna mannen utan att bli utvisad från Sverige. Vad anser ministern att vi kan göra för att synliggöra och hjälpa dessa kvinnor?
Statsrådet Erik Ullenhag (FP):
Fru talman! Det är precis som frågeställaren säger: Det finns en grupp kvinnor som kommer till Sverige, har gift sig med någon här och sedan hamnar i en misshandelssituation där den som utnyttjar dem är medveten om att de har svårt att gå till polisen eller myndigheter eftersom de bara får stanna så länge de fortfarande är gifta. Det finns ett antal förslag i Eva Erikssons utredning. Flera av dem är under genomförande. Vi följer frågan noggrant. Det finns en diskussion om huruvida man ska avskaffa den så kallade tvåårsregeln. Nackdelen med att avskaffa den är att det skulle bli mycket svårare för anhöriga att invandra över huvud taget. Då skulle det ta mycket längre tid för familjer att återförenas. Vi har valt att gå vidare på ett antal andra punkter, och vi följer frågan noga. Det finns dessutom en möjlighet om man vittnar och någon blir dömd att få stanna även om man inte har varit i en relation under två års tid.
Karin Östring Bergman (C):
Fru talman! Den andra sidan av frågan är männen. I utredningen går det att läsa att vissa svenska män sätter i system att föra hit en kvinna, utsätta henne för våld och övergrepp och sedan bryta relationen innan de två åren har gått och kvinnan alltså inte ännu har rätt att ompröva sitt uppehållstillstånd, för att sedan ta hit en ny kvinna. Vad anser ministern att vi kan göra för att stoppa dessa män, som för hit kvinnor på andra grunder än kärlek?
anf.67 Statsrådet Erik Ullenhag (FP):
Fru talman! Till att börja med ska vi ha ett rättsväsen som fungerar, så att de faktiskt blir dömda. Det övergrepp man utsätter en person för när man slår, misshandlar, sexuellt utnyttjar och ibland systematiskt våldtar någon som är fånge i sitt eget hem, ska bestraffas. Då behöver vi ett rättsväsen som fungerar. Genom Beatrice Ask och regeringen har vi ökat kunskapen om sexualbrott. Vi har också sett över ett antal straffsatser. Jag tycker att vi hela tiden behöver följa utvecklingen. Det viktigaste är att samhället reagerar, i synnerhet på grova brott.
Som steg 2 är jag inte främmande för att vi behöver hitta system för att förbättra informationen till de kvinnor det faktiskt berör. Om detta händer gång efter annan, är det då inte rimligt att den som är på väg till Sverige ska kunna få information om vem de är på väg till? Det är frågor som ligger under Beatrice Ask och Maria Arnholm, men jag tar med mig dem i regeringens fortsatta arbete och tackar för frågan.
Se min fråga här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar