fredag 12 september 2014

Samtyckeslag räcker inte - utbildning för nämndemän behövs också!

Debattartikel från Direktpress Göteborg

De senaste årens domar i sexualbrotts- och våldtäktsmål visar att det inte råder rättssäkerhet för många av de kvinnor som utsätts för våldtäkt. Utöver att samtyckeslagstiftning måste införas snarast vill Centerkvinnorna även att den utbildning som nämndemän enligt nya riktlinjer ska genomgå ska prioritera kompetenshöjande information om jämställdhet, genus och sexualbrott. Rättsväsendet måste få bättre tillgång till kompetens vad gäller hur förövare och brottsutsatta för sexuella övergrepp reagerar och agerar. Endast så kan vi uppnå rättssäkerhet för sexualbrott.

Centerpartiet har länge kämpat för en samtyckeslagstiftning - Johan Linander, rättspolitisk talesperson (C), motionerade om detta i riksdagen första gången redan år 2004. Lagar brukar leda till att de flesta anpassar sitt beteende för att inte bryta mot lagen. Så skedde när vi förbjöd barnaga, och när vi förbjöd sexköp. En samtyckeslagstiftning bör således leda till förändrade normer vad gäller sexualbrott, vilket förutom en högre andel fällande domar, förhoppningsvis kan leda till att färre övergrepp sker.

Centerkvinnorna anser att ett komplement till ny lagstiftning även måste innehålla kompetenshöjande utbildning för dem som ska tolka lagen; förutom domare så även för Sveriges nämndemän. Nya riktlinjer fastslår att nämndemän måste genomgå en grundutbildning före sitt första uppdrag, samt en vidareutbildning efter varje mandatperiod. Här vill Centerkvinnorna se en stark prioritering vad gäller kompetenshöjande kunskap om genus, jämställdhet och sexualbrott.

Det är orimligt att vi i Sverige år 2014 fortfarande har en situation där samhället lägger skulden på kvinnan - ifrågasätter hur full hon var, hur kort hennes kjol var, diskuterar hennes sexuella bakgrund, och kan påpeka att hon ju faktiskt befann sig på fel plats. Våldtäkt är ett allvarligt brott som både kränker någons integritet men också riskerar att påverka offret långt efter det att själva våldtäkten ägde rum.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar