måndag 13 juni 2016

Nyföretagande som speglar sociala utmaningar

Mitt anförande vid Västra Götalands regionfullmäktiges budgetdebatt 2016-06-13 under delen Regional utveckling - näringsliv och social ekonomi (40 minuter in)
 
Tack herr ordförande
 
För att långsiktigt säkra resurser till vården, måste vi se till att öka intäkterna till Västra Götalandsregionen. Skatteintäkterna ökar när fler får jobb och jobben växer främst fram i de mindre företagen. Regionen finansierar projekt som bidrar till utveckling av de mindre företagen i hela Västra Götaland t.ex. genom ALMI, Västsvenska turistrådet och Coompanion. För Centerpartiet är det viktigt att stödet till nyföretagande speglar de sociala utmaningarna. Det innebär att resurser ska prioriteras till unga, kvinnor och utrikes födda som vill starta företag.


En liten grupp företag som jag vill lyfta specifikt är de arbetsintegrerande sociala företagen. Idag finns det knappt hundra sådana i vårt län. Det är företag som producerar varor och tjänster som säljs på den öppna marknaden men också skapar arbete och rehabilitering för personer som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Sverige har en relativt kort historia vad gäller socialt företagande om vi jämför oss med resten av världen men det finns ett behov av många fler, med olika typer av affärsidéer och upplägg. Där är de stöden som regionen bidrar med väldigt viktiga t.ex. rådgivning från Coompanion och finansiering av projekt inom socialt entreprenörskap.
 
När jag besöker de arbetsintegrerande sociala företagen så pratar de om två orosmoln, båda på nationell nivå.
  • Många är beroende av anordnarbidraget för att ha personer i sysselsättningsfasen, eller fas 3 som det hette innan, men från den 1 februari i år anvisas inga nya arbetssökande till sysselsättningsfasen.
  • Många är verksamma inom RUT-branschen men efter sänkning av rut-avdragets tak har den rödgröna regeringens skickat en tydlig signal till branschen om att nuvarande regering inte tror på RUT.
  • Vad de arbetsintegrerande sociala företagen vill ha, likt alla andra företag, är långsiktiga och tydliga spelregler.
Genom Överenskommelsen med den sociala ekonomin som regionfullmäktiges samtliga ledamöter stod bakom i november 2014 ska kopplingen mellan Västra Götalandsregionen och de sociala företagen synliggöras och socialt entreprenörskap i civilsamhället stärkas. Den delen av regionens budget som tilldelas Regionutvecklingsnämnden är väl investerade pengar. Jag är övertygad om att genom en företagarvänlig närodlad politik blir jobben fler och därmed får vården mer resurser.
 
Herr ordförande, jag yrkar bifall till grön-blåa samverkans budgetförslag. Tack




P.S. ”för övrigt anser jag att Botaniska bör projektera nytt växthus"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar