tisdag 13 juni 2017

Förbättra småföretagens möjlighet till finansiering

Mitt inlägg i budgetdebatten med fullmäktige för Västra Götalandsregionen under punkten Regional utveckling - Näringsliv (6:45 minuter in):

Tack herr ordförande. Jag yrkar bifall till GrönBlå Samverkans förslag till budget 2018.

För att långsiktigt säkra resurser till vården måste vi se till att öka intäkterna till Västra Götalandsregionen. Skatteintäkterna ökar när fler får jobb och jobben skapas främst i företagen. Statistiken visar att fyra av fem jobb växer fram i mindre företag.

I rapporten Välfärdsskaparna från organisationen Företagarna uppger åtta av tio småföretag att de vill växa men hindras av yttre faktorer. Ett av hindren är problem med finansiering. Vad gör då regionen för att förbättra småföretagens möjlighet till finansiering? Regionen är delägare i ALMI Företagspartner Väst som erbjuder marknadskompletterande lån, regionen är finansiär i ALMI Invest Västsverige som investerar riskkapital och  regionen har förlagsinsats i Mikrofonsen Väst som erbjuder kreditgarantier bl.a. till arbetsintegrerande sociala företag. Det är exempel på väl investerade pengar. När sedan lånet är återbetalt eller gjorts exit, kan nya företag erbjudas lån eller riskkapital.

Annat som regionen gör för att förbättra småföretagens möjlighet till finansiering är att stödja Connect2Capital, ett återkommande event för att attrahera investerare till Västsverige. På årets Connect2Capital var det över 100 investerare på plats och det genomfördes närmare 700 face-to-face-möten mellan investerare och entreprenörer.

Sen ska man inte underskatta den möjlighet till finansiering som innovationsupphandling ger. Innovationsupphandling är ett viktigt verktyg för regionen att möte samhälleliga utmaningar och premiera nytänkande men det främjar också tillväxt av konkurrenskraftiga innovativa företag. En win-win-situation! Därför är det mycket positivt att Västra Götalandsregionen har ambitionen att 2018 vara bland de ledande i Europa på att tillämpa innovationsupphandling.

Jag är övertygad om att genom en företagarvänlig närodlad politik blir jobben fler och därmed får vården mer resurser. Tack

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar