fredag 22 november 2013

Mitt första tal i Sveriges Riksdag

Efter en månads tjänstgöring i riksdagen - mitt första tal i Sveriges Riksdag eller jungfrutal som vår gruppledare Anders W Jonsson kallade det i sitt Facebook-inlägg. I min fråga tar jag ett exempel hemifrån Göteborg. Intressant att ministern i sitt svar tar ett exempel från Helsingborg som också känns som hemma för mig samt SAAB i Linköping som min man har koppling till.
 
Frågestund
Fru talman! Min fråga går till civil- och bostadsminister Stefan Attefall och gäller plan- och bygglagen. I måndags besökte jag Göteborg City Airport. På den flygplatsen finns förutom kommersiellt flyg även samhällsnyttiga helikoptrar stationerade för ambulans, polis och räddningstjänst. Flygplatsledningen framförde en oro att Göteborgs stad planerar bostäder allt närmre flygplatsen och att det på sikt kan tränga bort flygplatsen. De flesta klagomålen är just mot helikoptrarna. Det behövs absolut fler bostäder. Men jag blir orolig om Göteborgs stad planerar bostäder så att de samhällsnyttiga helikoptrarna i Göteborg därmed riskeras. Anser ministern att dagens plan- och bygglag tar tillräcklig hänsyn till de olika intressen som finns i samhället, till exempel mellan de intressen som jag just nämnde?
Fru talman! Plan- och bygglagen är en avvägningslagstiftning där man ska väga olika saker mot varandra. Ett dilemma är exempelvis bullret från flygplatser. Vad som är problemet för närvarande är att samma riksdagsbeslut om buller ofta tolkas på olika sätt utifrån plan- och bygglagen och utifrån miljöbalken och vi får olika rekommendationer från olika myndigheter. Här har regeringen nu haft ett arbete i gång för att utreda hur vi kan få en gemensam samsyn och ibland kanske också en generösare tillämpning av bullerreglerna bland annat för att få bättre balans och samspel mellan bostadsbyggande och infrastruktur av olika slag. Jag hoppas att en hel del av de frågorna kan klaras ut när vi lägger fram ett förslag till riksdagen under våren. Det kommer återigen fortsatt att bli en avvägning. Men jag tror att vi kan få bättre klarhet, göra det lättare för myndigheterna att väga saker mot varandra och göra det lättare för bostadsbyggande och för flyget att planera sin verksamhet i framtiden.
Fru talman! Civil- och bostadsminister Stefan Attefall svarade delvis redan på min följdfråga om buller. Buller är en viktig samhällsfråga. Vi ska ställa tuffa krav på att alla ska arbeta för att begränsa bullret. Samtidigt måste företag ges långsiktigt skydd för verksamhet för att företag ska våga investera och utvecklas. Anser ministern att det i dag finns tillräcklig enhetlighet mellan plan- och bygglagen och miljöbalken?
Fru talman! Svaret på den frågan är nej. Jag tycker inte att det finns det. Tolkningar blir olika när ska baseras på olika lagstiftningar. Det mest absurda exemplet på detta är Helsingborgs kommun som har ett hamnområde som man delvis vill bygga bostäder på. När trafiken till den hamn som finns kvar går på vägen tillämpas Boverkets regelverk, och då kan man bygga bostäder här. Men när den passerar en järngrind blir det industribuller. Det blir en annan tolkning, och då blir det omöjligt att bygga bostäder fastän det är samma buller. Det måste vi få en enhetlighet kring. I Linköping brottas man med en övningsflygplats för Saabs fabrik som skapar osäkerhet. Kan man släppa fram bebyggelse i Linköping som i en kommande prövning inte hotar Saabs hela etablering i Linköping? Det dilemmat försöker vi nu reda upp och skapa bättre ordning och mer tydlighet i. Jag hoppas att vi kommer en bra bit på väg med det beslut som jag hoppas att riksdagen kan fatta under våren.

torsdag 14 november 2013

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson är underbar

När klockan idag närmade sig 14 då dagens frågestund började kom jag på en jättebra fråga till landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Eftersom vi är från samma parti så tänkte jag att han är snäll mot mig oavsett vilken fråga jag ställer. Jag skrev ned ett manus och gav mig iväg till kammaren. På vägen mötte jag Ola Johansson som också var på väg dit. Hans fråga var dock prioriterad av partiet så han var garanterad att få ställa sin fråga medan jag snällt fick vänta på min tur.

14:19:25 var det Olas tur att fråga justitieminister Beatrice Ask om det via förändrad lagstiftning går att komma åt oegentligheter som sker i kommunerna. Han gav inte helt oväntat exempel från Göteborg. I sin replik tog han upp Inga-Britt Ahlenius debattartikel i dagens GP där hon kräver ny kommunallag. Justitieministern svarade att hon inte tyckte att det var lagstiftningen som det var fel på utan användning och tillämpning av den. Hon måste alltså ha missat att det tidigare på dagen kom ett pressmeddelande från finansdepartementet om att regeringen tillsätter en utredning för att se över reglerna för kommunal revision.

Det är jag nere till höger i bild när Ola pratar. Om ni undrar varför jag blinkar så mycket så kan jag berätta att jag har infektion i bägge ögonen.

14:34:27 ifrågasatte Matilda Ernkrans (S) Matlandet Sverige. Oj, oj, oj, det gjorde att Eskil tände till  rejält och hon fick dagens utskåpning och Eskil dagens applåd. Eskil är underbar!

När klockan var 15 och frågestunden slut så hade jag ännu inte fått ställa min fråga. Jag fick ta mitt manus och gå tillbaka till mitt arbetsrum. Jag passade dock på att visa min fråga för Eskil och han sa att han tyckte det var en bra fråga. Eskil är underbar 2!

Idag är min 25:e dag i riksdagen och jag har ännu inte talat i kammaren.

onsdag 13 november 2013

En vanlig dag i riksdagen

Den som söker på mig på riksdagens hemsida finner under aktuella uppdrag:
Vad innebär det?

Jag är en av riksdagens 349 ledamöter som representerar människorna i Sverige. Riksdagen är (som förhoppnings alla vet) den högsta beslutande församlingen i vårt land och beslutar om lagar och hur samhället ska fördela sina resurser. Just idag har jag varit med och beslutat om Stärkt skydd för barn mot sexuella övergrepp, En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar och Höständringsbudget för 2013. Ni har säkert sett bilder på när ledamöterna trycker på knappar i sina bänkar och talmannen slår med en jättestor ordförandeklubba.

I civilutskottet tjänstgör jag som förste ersättare till Ola Johansson från Kungsbacka. Ola ansvarar för bostadspolitik, samhällsplanering och civilrätt medan jag har konsumentpolitik. Civilutskottets ärende är väldigt intressanta för det är ofta saker som är nära "vanliga" människor eller har koppling till mitt kommunala uppdrag. Ärendena kommer normalt från Civil- och bostadsminister Stefan Attefall eller Justitieminister Beatrice Ask.

Dagen började dock med att socialutskottets Allians-grupp besökte Socialdepartementet och fick höra senaste nytt av Socialminster Göran Hägglund och Barn- och äldreminister Maria Larsson. I socialutskottet tjänstgör jag som ordinarie ledamot men eftersom vår gruppledare Anders W Jonsson är ordförande i utskottet så är jag ändå "bara" tvåa från vårt parti. Anders som civilt är läkare tar de stora områdena t.ex. frågor som rör sjukvård medan jag tar frågor som rör barn och unga, folkhälsa och missbruk. Socialutskottets ärende är intressanta för de har koppling till mina lokala uppdrag.

Idag har jag även haft utvecklingssamtal med Anders, träffat C-sjukvårdspolitiker aktiva i SKL (Sveriges Kommuner & Landsting), bokat studiebesök och letat efter lämpliga interpellationsdebatter eller frågestunder att delta i. Jag har ännu inte varit uppe i talarstol i kammarn och det vore ju dumt att åka hem och aldrig ha gjort det. Dessutom fika med tjejkollegerna Karin Nilsson och Helena Lindahl så att jag kom försent till mötet med chefen...

Det blir ofta sena kvällar på arbetsrummen för oss som inte åker hem över natt eftersom det känns ganska meningslöst att sitta ensam i övernattningslägenheten. Nu är jag dock trött efter ett tolvtimmars arbetspass. När jag har publicerar detta blogginlägg ska jag stänga ner datorn, promenera hem till lägenheten, prata med man och barn innan jag somnar sött.