tisdag 16 februari 2016

Fler kvinnor på maktposition och mer god fika


Igår hade vår lokala Centerkvinno-avdelning i Göteborg årsmöte.

Mötet inleddes med goda smörgåsar (som alltid med Centerpartiet). Sedan pratade Annika Qarlsson som är riksdagsledamot från Alingsås och Centerpartiets talesperson för frågor om arbetsmarknad och jämställdhet samt före detta förbundsordförande för Centerkvinnorna. Annika pratade om Centerkvinnornas historia och varför Centerkvinnorna fortfarande behövs, om aktuella riksdagsfrågor ur ett jämställdhetsperspektiv och vi diskuterade hur världen kan bli bättre för flickor och kvinnor, speciellt för de på flykt.




Ordförande Didar Zuta öppnade årsmötet och Maria Andersson från Kungsbacka valdes att leda mötet. Styrelsen redogjorde som sig bör över avdelningens verksamhet och ekonomi 2015. Vi kan konstatera att det är en fortsatt tillströmning av nya medlemmar vilket såklart är jätteroligt - att det finns ett stöd för liberal feminism i Göteborg. Styrelsen fick ansvarsfrihet för 2015 och Cecilia Örtendahl valdes till ny ordförande. Jag fick förtroendet att vara styrelseledamot ännu ett år tillsammans med Kari Kapla och Didar Zuta.



Vi måste börja diskuterar flyktingfrågan med genusperspektiv. Bland vuxna asylsökande i Sverige är 29 procent kvinnor och bland ensamkommande flyktingbarn är endast 8 procent flickor. Könsobalansen beror på en kombination av att det sexuella våldet gör flyktvägen för farlig för flickor, samt att flickor ofta ses som mindre värda och har mindre ekonomiska medel. Den snedvridna migrationen har lett till att Sverige riskerar en könsobalans bland 13-17 åringar som går över Kinas. Situationen blir kritisk för länder där unga män flyr och lämnar äldre, barn och kvinnor kvar, dessutom bidrar ojämställdhet till ökad risk för väpnade konflikter och än större flyktingströmmar.


Förbättra för kvinnor och flickor på flykt:
1. Kvinnor och barn ska ha särskilt prioritet bland kvotflyktingar.
2. Kvinnor som är anhöriginvandrade ska få egna uppehållstillstånd - ej knutna till mannen.
3. Implementering av FN:s säkerhetsråds resolution 1325 - Kvinnor, fred och säkerhet.
4. Bistånd med jämställdhetsfokus som stärker kvinnor och demokratiutveckling.
5. Motverka sexuella övergrepp och människohandel i flyktingläger och konfliktområden.
6. Information om mänskliga rättigheter och jämställdhet för nyanlända.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar