tisdag 1 oktober 2013

Jobbskatteavdrag är en bra investering

Det är ju knappast någon nyhet att Centerpartiet och Vänsterpartiet står väldigt långt ifrån varandra i många frågor. Bland annat har det varit en debattserie i GP mellan partiernas ordförande i Göteborg; 17 september (V), 20 september (C) och 25 september (V). Inte helt oväntat skyller Vänsterpartiet allt dåligt på Alliansregeringen vilket såklart är oppositionens roll men de verkar ha glömt att de sitter i regeringsposition både i Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen och måste ta sitt ansvar här. Jag anser dessutom att de grundar sin kritik på felaktig fakta.

"27 gånger mer pengar på skattesänkningar till välbeställda än till skola, vård och omsorg." - därför att det är två olika kassor. Skattesänkningarna är en investering med hjälp av statliga skattemedel i att skapa nya arbetstillfällen. Skola, vård och omsorg finansieras av kommun- och landstingsskatt.
"sänkt skatten med över 160 miljarder kronor. Dessa pengar hade skapat 300 000 arbetstillfällen i välfärden." - det hade snarare räckt till 40.000 arbetstillfällen i välfärden medan en kvarts miljon blivit sysselsatta av Alliansens politik enligt SCB.
"Bara i Göteborg hade dessa skattepengar – som nu är borta" - Göteborg har aldrig haft dessa pengar, Göteborgs skatteintäkter berörs inte av statens skattesänkning. Om V tycker att Göteborg behöver mer skatteintäkter så får de föreslå i kommunfullmäktige att höja kommunalskatten.

Även i stadsdelsnämnd Norra Hisingen står Vänsterpartiets representanter och jag väldigt långt ifrån varandra i många frågor. Idag när vi diskuterade budget 2014 och Bo Anderssen (Fp) ställde frågor om buffert i budgeten sa V:s ersättare att han tyckte att Alliansregeringen skulle ge pengar till kommunerna istället för att genomföra jobbskatteavdrag.
- Här känner jag för att citera @LibertyAmante "Vänstermänniskor är SÅ empatiska att de delegerar all empati till staten, så att de slipper vara empatiska själva!" men i detta fallet blir det "Vänsterpartister är SÅ ansvarsfulla att de delegerar allt ansvar till staten, så att de slipper vara ansvarsfulla själva!" Eller tror han så starkt på en högre makt?
- Det är viktigt att spara när det är goda tider eller "samla i ladorna för det kommer en vinter i ekonomin" som finansminister Anders Borg sa. Jag tycker jobbskatteavdrag är en bra investering för att få igång konsumtionen av tjänster och varor och därmed öka arbetstillfällena nu när det behövs.

I buffertdiskussionen berättade även en S-representant att han tyckte det var bra när hans pengar var slut för då hade de använts.
- Jag hoppas att han menade först spara och sedan spendera annars tycker jag synd om hans familj.

När ekonomen förklarade fördelningsmodellen i skolan, att 80% av skolpengen är fast och 20% är rörlig för socioekonomiska faktorer, uttryckte V:s ledamot att för att utjämna skillnaderna i staden ska skolor med bra resultat åderlåtas på pengar för att de med dåligt resultat ska kunna få mer.
- Var finns då moroten att bli bättre om skolan får mindre pengar ju bättre de blir? Det är viktigt med legitimitet för ersättningssystemet bland rektorerna och då kan man inte ha ett system som riskerar att åderlåta vissa skolor bara för att de har bra resultat.
- Det behövs även en legitimitet för ersättingssystemet inför skattebetalarna. Alla måste känna att deras barn får de resurser de behöver annars flyttar skattebetalarna till andra kommuner och då finns det mindre pengar kvar i Göteborg att fördela.
- Det går inte att bara koncentrera resurserna till att lyfta de som har sämst resultat. För mig är det viktiga att alla elever får en möjlighet att bli så bra de kan utifrån sina förutsättningar. Om Sverige ska fortsätta att vara ett framgångsrikt land måste också de skarpaste hjärnorna få möjlighet att utvecklas till sin fulla potential.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar