torsdag 30 oktober 2014

Rör inte min vårdcentral

Anders W Jonsson, Centerpartiets förste vice ordförande och talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor, skriver på sin blogg att det är en sorglig dag för svensk primärvård. Idag är det nämligen Socialdepartementets remisskonferens kring förslaget att Vårdval Sverige ska skrotas. Enligt Anders hålls remisskonferens istället för en traditionell remissbehandling när det är mycket bråttom att få igenom lagstiftning. I detta fallet bråttom att låta vänsterstyrda landsting beröva medborgarna den självklara rätten att själva välja primärvård.

Jag var ombud på stämman i Kalmar 2007 där vi slog fast Centerpartiets linje att svensk primärvård skulle styras av två nya principer. Patienten rätt att själv välja vård/hälsocentral och att det skulle vara fritt fram för den som utifrån hårt ställda kvalitetskrav ville erbjuda primärvård. Alliansregeringen lade fram proposition 2008/09:74; Vårdval i primärvården. Kenneth Johansson debatterade klokt för Centerpartiet och den 25 februari 2009 beslutade riksdagen att ett vårdvalssystem skulle införas i hela landet.

Västra Götalandsregionen började skissa på VG Primärvård redan 2007 då (C) ingick i ledningen för VGR tillsammans med (S) och (FP) och den 1 oktober 2009 infördes VG Primärvård. Jag satt den mandatperioden i Hälso- och sjukvårdsnämnd Göteborg Hisingen som var ansvarig för att skriva kontrakt med alla vårdcentraler på Hisingen. Utgångspunkten var att alla Hisingsbor placerades på den vårdcentral som låg närmast bostaden. Sedan var det fritt fram att lista sig på annan vårdcentral om man ville det. VG Primärvård blev en succé. Antalet vårdcentraler i Göteborgs stad fördubblades. I Torslanda där vi hade haft jätteproblem med tillgängligheten startade två privata direkt. När jag ser tillbaka på mina två mandatperioder i HSN Hisingen så är VG Primärvård helt klart det som gav störst förbättring för våra medborgare, bättre tillgänglighet och ökat förtroendet för primärvården.

Nu tycker alltså V, MP och S att detta är dåligt. Vårdvalet ska inte längre gälla för alla. De landstingspolitiker som vill ska kunna beröva medborgarna rätten att välja. Då kan jag lugna dig som bor i Västra Götaland län - vi ska behålla VG Primärvård. Det blir över min döda kropp att vi skrotar VG Primärvård.


onsdag 15 oktober 2014

Fru regionfullmäktigeledamot om jag får be

Från och med idag är jag alltså ledamot av Västra Götalands regionfullmäktige. Mandat nummer 23 från Göteborgs kommuns valkrets. Jag stod först på Centerpartiet i Göteborgs lista men blev även personvald med 638 personröster vilket motsvarar 6,45% av 9887 röster.

Hela Västra Götalands regionfullmäktige består av 149 ledamöter vilket gör det till Sveriges näst största parlament efter riksdagen. I Västra Götalands län bor det cirka 1,6 miljoner människor vilket gör att jag företräder över 10.000 invånare. Med över 50.000 anställda är Västra Götalandsregionen näst största arbetsgivaren i Sverige efter Stockholms stad.

Västra Götalandsregionen bildades 1999 genom att landstingen i Älvsborg, Skaraborg och Bohuslän samt sjukvården i Göteborgs stad slogs samman. Förutom landstingens ansvar för hälso- & sjukvård och kollektivtrafik har Västra Götalandsregionen även tagit över ansvaret från regeringen/ länsstyrelsen för regionala tillväxt- och utvecklingsfrågor.

Jag ser fram emot att vara med och ta ansvar för att hela Västsverige ska leva och utvecklas i en grön och liberal riktning.

Tillbaka till http://www.vgregion.se/sv

fredag 12 september 2014

Vi vill öka kvinnors företagande

Pressmeddelande

Centerkvinnorna i Göteborg arrangerar tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan en inspirationskväll för kvinnors företagande. Starka kvinnor inom förtagande och politik inspirerar genom att berätta sin historia. Söndagen den 7 september kl 18 på Alue Business School, Aröds Industriväg 29, Hisings Backa.

- Idag ökar kvinnors företagande tack vare Alliansens politik men vi vill öka kvinnors företagande ytterligare. Om kvinnor startade och drev företag i samma utsträckning som män skulle Sverige få 278.000 fler jobb. Det innebär att det finns potential till 13.200 fler jobb i Göteborg, säger Didar Zuta, ordförande för Göteborgs Centerkvinnor.

- Mer konkurrens i sjukvården ger inte bara patienterna större valfrihet. Det skapar också fler företag som ofta drivs av kvinnor. Fler företag som arbetar med välfärdstjänster ger nya jobb i kvinnostark sektor samt fler arbetsgivare för kvinnor att välja mellan, säger regionkandidat Karin Östring Bergman (C).

- Centerpartiet vill att alla människor ska ha samma möjligheter att förverkliga sina drömmar och skapa det liv man vill. Detta gäller både kvinnor och män och för att det ska bli verklighet måste vi göra upp med invanda normer. Vi behöver förse kvinnor med mer makt i generellt manliga delar av samhället. Män måste ta ett större ansvar i de delar som fortfarande tillskrivs kvinnorna, så som hem och familj, säger kommunkandidat Jessika Loftbring (C).

Centerpartiet i Göteborg har i sitt valprogram "Närodlad politik för Göteborg" presenterat en rad förslag för ökat företagande och vi Centerkvinnor vill speciellt lyfta följande förslag:

  • Minska kommunal byråkrati – Återbetala tillsynsavgifter för tillsyn som inte blir av, förenkla tillstånden för uteserveringar och utöka företagslotsens verksamhet.
  • En väg in i byråkratin – Centerförslaget om företagslots är bra, men även byråkratin behöver underlättas. Ha en enda portal där allt ska fyllas i en gång på ett ställe, så får kommunen hämta uppgifter därifrån. 
  • En kommun som inte konkurrerar ut småföretagen – Kommunen ska inte driva näringsverksamhet där de privata företagen lika gärna kan agera.
  • Mindre upphandlingar – Främjar småföretag och gör att företagen kan hävda sig i konkurrensen med marknadens större aktörer. 
  • Att entreprenörskap uppmuntras – Tjänstledighet ska erbjudas till de kommunalt anställda som vill prova på att starta eget företag.
  • Att LOV införs i Göteborg – Lagen om valfrihet ska möjliggöra alternativ hemtjänst.
  • Att kvinnor premieras – Jämställt företagande gynnar alla. För att motivera fler kvinnor till att bli företagare ska kvinnors företagande premieras. Använd de mentorskapsprogram som finns, öppna upp Göteborgs stad för välfärdsföretag och tillsätt jämställda styrelser i de kommunala bolag som finns kvar.

Samtyckeslag räcker inte - utbildning för nämndemän behövs också!

Debattartikel från Direktpress Göteborg

De senaste årens domar i sexualbrotts- och våldtäktsmål visar att det inte råder rättssäkerhet för många av de kvinnor som utsätts för våldtäkt. Utöver att samtyckeslagstiftning måste införas snarast vill Centerkvinnorna även att den utbildning som nämndemän enligt nya riktlinjer ska genomgå ska prioritera kompetenshöjande information om jämställdhet, genus och sexualbrott. Rättsväsendet måste få bättre tillgång till kompetens vad gäller hur förövare och brottsutsatta för sexuella övergrepp reagerar och agerar. Endast så kan vi uppnå rättssäkerhet för sexualbrott.

Centerpartiet har länge kämpat för en samtyckeslagstiftning - Johan Linander, rättspolitisk talesperson (C), motionerade om detta i riksdagen första gången redan år 2004. Lagar brukar leda till att de flesta anpassar sitt beteende för att inte bryta mot lagen. Så skedde när vi förbjöd barnaga, och när vi förbjöd sexköp. En samtyckeslagstiftning bör således leda till förändrade normer vad gäller sexualbrott, vilket förutom en högre andel fällande domar, förhoppningsvis kan leda till att färre övergrepp sker.

Centerkvinnorna anser att ett komplement till ny lagstiftning även måste innehålla kompetenshöjande utbildning för dem som ska tolka lagen; förutom domare så även för Sveriges nämndemän. Nya riktlinjer fastslår att nämndemän måste genomgå en grundutbildning före sitt första uppdrag, samt en vidareutbildning efter varje mandatperiod. Här vill Centerkvinnorna se en stark prioritering vad gäller kompetenshöjande kunskap om genus, jämställdhet och sexualbrott.

Det är orimligt att vi i Sverige år 2014 fortfarande har en situation där samhället lägger skulden på kvinnan - ifrågasätter hur full hon var, hur kort hennes kjol var, diskuterar hennes sexuella bakgrund, och kan påpeka att hon ju faktiskt befann sig på fel plats. Våldtäkt är ett allvarligt brott som både kränker någons integritet men också riskerar att påverka offret långt efter det att själva våldtäkten ägde rum.


fredag 29 augusti 2014

Gör inte slut med RUT!

Debattartikel från Direktpress Göteborg

RUT-avdraget för hushållsnära tjänster är en reform som har skapat nya jobb, gjort svarta jobb vita, underlättat vardagen för främst barnfamiljer och pensionärer, och ökat kvinnors företagande. 7 av 10 företagare inom städ- och hemservice är kvinnor. Varför ta bort en reform som är en succé, skapar nya jobb och finansierar sig själv? Gör inte slut med RUT!

Förra året utförde cirka 17 000 företag RUT-arbeten åt hela 538 000 köpare i Sverige. Den typiska användaren av RUT är pensionärer och barnfamiljer. 68 procent av köparna hade inkomster under 32 000 kronor i månaden. I Sverige är vanligtvis endast 25 procent av företagare kvinnor – men inom städ- och hemtjänst är hela 70 procent av företagarna kvinnor. Många av dessa är utrikesfödda kvinnor. Dessutom tas hela 70 procent av besluten att köpa hushållstjänster också av kvinnor, som tack vare RUT får vardagen att gå ihop. RUT är alltså en reform som har positiva effekter på företagande, sysselsättning och jämställdhet. Den skapar nya jobb i hela Sverige och kostar inte staten något, eftersom den är självfinansierande. Men om RUT skulle tas bort skulle, enligt Almega, 7 300 jobb försvinna. Centerpartiet lade som första parti en motion om RUT i riksdagen redan år 2003. År 2014 försvarar och kämpar vi fortfarande för reformen – en reform som framför allt gynnar kvinnor och jämställdheten i Sverige. Gör inte slut med RUT!

måndag 25 augusti 2014

En glad ingenjör och centerpartist

Den senaste veckan har det hänt mycket som glädjer en ingenjör inom fordonsindustrin och en centerpartist - en sån som jag.

Halvårsrapport Volvo PV och öppnande av Asta Zero

Förra veckan presenterade min arbetsgivare Volvo Personvagnar glädjande siffror för det första halvåret 2014, ett rörelseresultat på 1210 Mkr och ökad försäljning med 9,5 procent jämfört med föregående år. Volvo Car Group förutspår en försäljningsökning på 10 procent för 2014. VD Håkan Samuelsson öppnade också för ett möjligt tredje skift i Torslandafabriken. Några pressklippReuters, Sveriges Radio, DI.seGP.se, SvD.se

Förra veckan invigdes också Asta Zero, världens mest avancerade testanläggning för aktiv säkerhet, av statssekreterare Håkan Ekengren (C) i Hällered utanför Borås. Öppnandet av anläggningen tar Volvo PV ett steg närmare visionen att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i en ny Volvo år 2020.

Miljöbonus och bonusutdelning

Idag presenterade näringsminister Annie Lööf (C) och Alliansens övriga partiledare satsningar för fler miljöbilar och lägre utsläpp från transportsektorn. Sedan 2006 har det sålts flera hundra tusen miljöbilar. Nu tas nya steg. Satsningarna ingår i Alliansens kommande valmanifest och innehåller förslag för att stärka arbetet för en hållbar ekonomi, fler miljöbilar och lägre utsläpp. Läs mer om satsningarna: Fler miljöbilar – för ett modernt och hållbart Sverige

Idag fick vi anställda på Volvo PV även besked via vårt intranät om att fortsatt positiv trend kan ge bonusutdelning för 2014. Det tackar vi för!


Made by me and my colleagues

Senare i veckan kommer äntligen nya Volvo XC90 att presenteras i Stockholm och sedan i Göteborg. Jag har arbetat med den sedan januari 2011 efter att jag kom tillbaka från min andra föräldraledighet. Det är så roligt att ni äntligen också får se den. Den är jättefin och jag är stolt över vad jag och mina arbetskolleger har åstadkommit!

Jag hoppas att det fortsätter hända mycket som glädjer en ingenjör inom fordonsindustrin och en centerpartist - fina recensioner om nya Volvo XC90 och mer ur Alliansens kommande valmanifest med tydlig centerprägel.

onsdag 20 augusti 2014

Rickard Nordin - kommunalrådskandidat med ansvar för miljö

I måndagens GP spekulerade de om att vi kan få en alliansmajoritet i Göteborg och att Centerpartiet lockar göteborgarna. I söndagens GP antog de att vid en alliansmajoritet i Göteborg där Centerpartiet ingår skulle Rickard Nordin vilja ha hand om miljöfrågorna i kommunstyrelsen. Ett mycket bra val om du frågar mig!

Göteborg behöver ett maktskifte!

Göteborg har haft rödgrönt styre sedan 1994. Många göteborgare är trötta på svågerpolitik, korruption inom kommunala bolag och den s.k. Göteborgsandan som enligt rapporten Tillitens gränser ligger bakom korruptionen i Göteborg. Sossarna känns trötta och fantasilösa, t.ex. när Anna Johansson (S) på fråga från en SVT-reporter svarade: Har du något bättre förslag?

Centerpartiet behövs i Göteborg!

Centerpartiet är nytt och fräscht i Göteborgspolitiken men har samtidigt en gedigen grund att stå på med erfarenhet från riksdags- och regionpolitiken. I vårt kommunala handlingsprogram, Närodlad politik för Göteborg, har vi förslag för en levande stad med minskad arbetslöshet och ökad möjligheter. Vi vill minska den kommunala byråkratin och underlätta för dem som vill göra sitt företag framgångsrikt och anställa människor. Genom goda förutsättningar och en kommun som ger god service till företagen kan vi skapa nya arbetstillfällen, dra in mer pengar till staden och säkra välfärden.

Rickard Nordin som miljökommunalråd!

Rickard Nordin skulle bli ett utmärkt miljökommunalråd. Jag har känt Rickard i cirka 10 år och vet att han är en rejäl kille med fötterna på jorden. Han har stor kunskap och djupt engagemang i miljöfrågor. Erfarenhet från att ha varit kommunal sekreterare i fyra år och riksdagsledamot i tre år är meriterande. Dessutom är han duktig i matematik och trevlig att umgås med. För er som är oroliga över vem som eventuellt istället skulle representera Centerpartiet i Göteborg i riksdagen så kan jag informera er om att vår riksdags-valsedeln är full med kompetenta kandidater.

Jag stödjer Rickard Nordin - kommunalrådskandidat med ansvar för miljö i Göteborg!

torsdag 14 augusti 2014

Valfrihet och jobb - Prioriteringar i regionvalet för Centerpartiet

Idag har Centerpartiet i Västra Götaland presenterat våra prioriterade frågor i regionvalet. Som förstanamn på Göteborgs valsedel publicerade jag följande pressmeddelande.

VALFRIHET OCH JOBB
Prioriteringar i regionvalet för Centerpartiet

- Ökad valfrihet i sjukvården och fler jobb. Det är huvudbudskapet i valrörelsen för Centerpartiet i Västra Götaland, säger regionrådet Kristina Jonäng, (C) i ett uttalande på torsdagen.

- Intäkterna till sjukvården har ökat kraftigt de senaste åren tack vare att fler människor jobbar och därigenom är det fler som betalar skatt. Nu gäller det att Västra Götalandsregionen får ett ledarskap med ett starkt Centerparti som kan förvalta resurserna på ett bättre sätt, säger Roland Karlsson, (C) som är ordförande för Centerpartiet i Västra Götaland.

MER RESURSER FÖR BÄTTRE KOLLEKTIVTRAFIK

Centerpartiet värnar också kollektivtrafiken. 
- Vi vill binda ihop hela Västsverige genom fler snabbussar, mer punktliga pendeltåg och bättre spårvagnstrafik. Vi är beredda att höja biljettpriset på bussen, tåget och spårvagnen lite till för att standarden och kvalitén i kollektivtrafiken ska kunna öka. Idag händer det att resenärer i Göteborgsområdet får stå på bussen i rusningstid och att landsbygdslinjer läggs ner. Så kan det inte fortsätta. Västtrafik måste få mer resurser att sätta in fler bussar, säger Karin Östring Bergman (C), som bor i Hisings Backa och kandiderar som första namn på röstsedeln till regionen för Göteborgs valkrets.

- En satsning på kollektivtrafiken är också en miljövinst för samhället. Om fler åker kollektivt kan utsläppen från trafiken minska. Vi vill uppmuntra fler att ställa bilen och istället kunna lita på en bra och snabb buss- eller pendeltågstrafik, tillägger Roland Karlsson, (C) som bor i Ulricehamn.

Sjukvården är den fråga som mest förknippas med valet till regionfullmäktige. 
- Vi får mer resurser till sjukvården tack vare att fler jobbar och betalar skatt, understryker Karin Östring Bergman, (c).
- Alliansregeringens satsningar på jobbskatteavdraget är bra för sjukvården, betonar Roland Karlsson, (c).

LYFTER VÅRDEN FÖR ÄLDRE OCH PSYKIATRIN

Centerpartiet fokuserar på vården för de äldre, de vill lyfta fram psykiatrin och har även agerat för en bättre förlossningsvård.

- Centerpartiet vill fortsätta att utveckla valfriheten i vården. Om fler får välja blir bemötandet bättre på alla vårdcentraler och sjukhus. Alla blir tvungna att inse att vården är en servicesektor, understryker Karin Östring Bergman, (C)

- Centerpartiet betonar i budgeten för 2015 att vi ska avstå satsningar på fritandvård för friska 23-åringar och istället lägga de resurserna på patienter som behöver vård. Jag är övertygad att Västra Götalandsregionen kan korta köer och förbättra vården om Centerpartiet får ökat inflytande i valet, avslutar Roland Karlsson, (C) ordförande för Centerpartiet i Västra Götaland.

För mer information kontakta:
Roland Karlsson, ordförande
Kristina Jonäng, regionråd
Karin Östring Bergman, listetta i Göteborgs valkrets


onsdag 16 juli 2014

Rösta för en utveckling som gynnar hela Västsverige.

Redan på de gamla grekernas tid förstod man att dialog är bättre än monolog om man ska komma fram till en gemensam lösning men sedan bildades Göteborg stad och då glömdes det bort och ersattes av störst bestämmer och mindre får anpassa sig.

Vid frågestund den 27 mars frågade jag Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) om rödgröna Göteborg ensidigt kan ta beslut att ersätta dagens Götaälvbro med en sex meter lägre Hisingsbro och därmed försvåra för sjöfarten till och från Götaälv och Vänern. Ministern svarade lite svävande att de kan inte ta beslutet helt själva, men i stort sett, ja. Hon poängterar att Västra Götaland som region har självklart ett helhetsansvar. Vidare svarade ministern att det bästa vore om man kunde hitta en gemensam lösning genom att förstå varandras olika problem och söka möjligheter.

Denna vecka har Centerpartiet i Västsverige lyft frågan igen med debattartikel i GP, debattartikel i ttela och broöppningskampanj som ledde till artikel i GP och inslag i Västnytt. Mina partikolleger poängterar att om Göteborg verkligen vill förverkliga sina ambitioner att öka attraktiviteten och bli en stad att räkna med behövs ett brett västsvenskt förhållningssätt. Även Bamse citeras "Är man stark så måste man också vara snäll." Ovanpå det svarar ansvarigt kommunalråd Johan Nyhus (S) i Västnytts inslag med att ytterligare begränsning av sjöfarten ska göras, att båtarna ska ha tidtabeller som de inte har idag. Det vore ju passande om han förde dialog istället för monolog! Inte ens med sina egna kolleger från kommunerna längs med Göta älv verkar han föra någon dialog med. Något helhetsansvar från ledningen för Västra Götalandsregion har vi inte heller sett.

Den 14 september hoppas jag att det blir ett maktskifte i Göteborgs stad, istället för ett röd-grönt styre som kör med storebrorsfasoner vill jag ha en Allians-styrd stad med starkt stöd från Centerpartiet som för dialog med kranskommunerna. Göteborg är motorn i Västsverige och kranskommunerna är beroende av att det går bra för Göteborg men Göteborg är också beroende av sina kranskommuner. Dessutom hoppas jag på ett maktskifte i Västra Götalandsregionen, från ett handlingsförlamat röd-grönt styre till handlingskraftigt Allians-styre med många centerpartister för en utveckling som gynnar hela Västsverige.

Jag står först på Centerpartiets lista till Västra Götalands regionfullmäktige och jag är redo att ta på mig ansvar för att hela Västsverige ska utvecklas, i dialog med inblandade parter.

söndag 6 juli 2014

Öppen trädgård hos din (C)-kandidat

Idag öppnade jag upp min trädgård för de som är nyfikna på Centerpartiet. Vi tittade på Annie Lööfs tal från Almedalen. Därefter fika och diskussioner.

Idén med homeparty väcktes hos mig redan inför valet 2010 men då bodde jag trängre och hade inte tillräckligt gott självförtroende för att arrangera det så det blev inte mer än en idé då. Inför detta valet har vi flyttat till större och jag har fått bättre självförtroende, bl.a. för att jag tjänstgjorde i riksdagen i vintras samt för den framgången som EU-valet var. Jag presenterade förslag med öppen trädgård för min man och han godkände det. Eftersom han äger halva fastigheten så kändes det som att han också behövde vara med på det.

Jag blev intervjuad av reportern Madeleine på Tidningen Hisingen och då nämnde jag min idé med öppen trädgård som en del av min personvalskampanj. Någon vecka därefter kontaktade hon mig igen och frågade mer om det där med öppen trädgård. Resultatet blev en artikel i både Tidningen Centrum, Nordost, Väster och Hisingen. Så ifrån att ha varit en idé var den nu basunerat ut över hela Göteborg att jag skulle ha öppen trädgård. Jag tryckte upp vykort som jag delade ut i mitt närområde samt annonserade på Facebook.

Idag, Centerpartiets dag i Almedalen 2014, hade jag alltså min första "Öppen trädgård hos din (C)-kandidat". Vi tittade på direktsändningen från Almedalen på TV och Annie Lööf var lysande som vanligt. Sedan fikade vi, kola- och chokladkakor som barnen bakat, och diskuterade, först Annie Lööfs tal som sedan ledde till andra intressanta diskussioner, framförallt hur vi ska minska utanförskapet.

Annie Lööf berättade om fyra löften för ett grönare, friare och mer företagsamt Sverige. Att unga ska ha samma chans att få ett jobb som alla andra. Att aldrig ställa jobben mot miljön, den dag vi gör det har vi slutat att tro på att du och jag kan göra skillnad, den dagen har vi förlorat kampen om ett hållbart samhälle. Att fortsätta kampen för sund och säker mat. Samt att arbeta för ett jämställt samhälle där sexualbrottslagstiftning tar kvinnors nej på allvar och fler kvinnor kan bli chefer, eller äga och leda företag.

Håll utkik för det kommer att bli fler "Öppen trädgård hos din (C)-kandidat".

onsdag 4 juni 2014

Unik politiker bjuder in till öppen trädgård

I samband med att det i oktober blev klart att jag skulle tjänstgöra i riksdagen så skickade jag ut ett pressmeddelande, bl.a. till Tidningen Hisingen. Jag blev kontaktad av reportern Madeleine men hon var mer intresserad av att jag var ersättare i stadsdelsnämnd Norra Hisingen än att jag skulle till riksdagen. Vi kom överens om att hon skulle kontakta mig lite senare vilket hon gjorde framåt våren och vi bestämde tid för intervju.

Tisdagen den 13 maj genomfördes intervjun hemma hos mig då jag var hemma med barnen eftersom de hade studiedag. Först intervjuade hon mig i matrummet, sedan kom det en fotograf och vi bestämde att ta bilder i trädgården. Jag frågade om han tänkte ta hel- eller halvkroppsbilder med tanke på vad jag skulle ta för skor. När reportern och fotografen fick syn på mina gröna gummistövlar så lös det i ögonen på dem och jag tänkte att det kunde jag väl bjuda på även om de som känner mig vet att de inte används så ofta. Vårt äppelträd var i full blom och han tog många bilder runt trädet. Han till och med klättrade upp i trädet och bilden tagen därifrån blev den bästa. Under intervjun hade jag pratat om min idé med öppen trädgård som en del av min personvalskampanj så därför ville de även ha en bild på mig när jag pysslar i trädgården. Det blev liten bild på förstasidan och ett helsidesreportage om mig i Tidningen Hisingen.

Någon vecka därefter kontaktade hon mig igen och frågade mer om det där med öppen trädgård. Resultatet blev en artikel om min öppna trädgård som en del av min valkampanj i både Tidningen Centrum, Nordost, Väster och Hisingen. Så ifrån att mest ha varit en tanke är den nu basunerat ut över hela Göteborg att jag ska ha öppen trädgård i juli och augusti.




söndag 11 maj 2014

Ja till fri rörlighet - nej till EU-skatt

Vill du ha mer centerpolitik i Göteborg? Rösta i så fall på Centerpartiet i val till Europaparlamentet den 25 maj. Omkring 60 procent av Göteborgs stads verksamhet påverkas på ett eller annat sätt av beslut och lagstiftning som har sin grund i EU-samarbetet. Ändå var valdeltagandet i val till Europaparlamentet 2009 bara 48,97% i Göteborg Stad. De vi röstar in i EU-parlamentet kan göra stor skillnad här i Göteborg Stad.

Min partiledare Annie Lööf skrev på AF:s debattsida: Ett rödare EU blir ett klåfingrigt EU. S och deras kollegor vill införa skatt på EU-nivå, de vill köra över arbetsmarknadens parter genom att skapa en ny europeisk arbetsmarknadsbyrå och begränsa den fria rörligheten.

Jag tolkar det som att socialdemokraterna vill begränsa möjligheten för människor att åka över gränserna för att jobba. De vill lägga på oss en fjärde skatt, en extra skatt på banker och deras finansiella handel som sedan får betalas av oss bankkunder, för ett medlemskap i EU som vi redan betalar via skatt till staten. Det skulle driva på en utveckling där EU:s makt ökar och flyttar allt längre ifrån köksborden här hemma i Göteborg. Så långt ifrån den närodlade politik som jag står för.

Lösningen på EU:s gemensamma problem är inte att mer makt flyttas längre från människor. EU ska vare sig få beskattningsrätt, lägga på moms på svenska syjuntor och fotbollsklubbar, reglera hur mycket eller lite vi arbetar eller peta i den svenska strejkrätten. Kort sagt - EU ska göra färre saker men göra dem bättre. EU ska ta större ansvar för miljöfrågorna men låta bli våra nationella frågor som vi avgör bättre på hemmaplan. EU ska lägga fokus på stora och gränsöverskridande frågor, exempelvis genom att staka ut en tydlig väg och skärpa sitt mål för utsläppsminskningar.

Inriktningen för EU-politiken de kommande fem åren avgörs den 25 maj. Fler röda röster riskerar både jobb och skattetryck för vanligt folk. En röst på Centerpartiet ger fler närodlade beslut och är en gaspedal för en mer offensiv klimatpolitik och ett tydligare fokus på vad EU ska syssla med.


måndag 14 april 2014

Så kan förlossningsvården komma på rätt köl igen

Publicerad i GP den 13 april 2014

Det behövs krafttag och mer långsiktigt tänk för att få förlossningsvården på rätt köl. Vi har tre konkreta förslag på hur det ska gå till, skriver Cecilia Andersson (C) och Karin Östring Bergman (C).
De senaste somrarna har läget på förlossningsavdelningarna i Göteborg blivit allt mer pressat. Barnmorskor berättar om underbemanning och en orimlig arbetsbörda. Det är politikernas ansvar att säkerställa så att blivande föräldrar känner sig trygga och får den stöttning de behöver innan och under förlossningen.
Om majoritetens handlingsförlamning i frågan beror på att den klassas som lågprioriterad låter vi vara osagt. I Centerpartiet ser vi dock att det behövs krafttag och mer långsiktigt tänk för att få förlossningsvården på rätt köl. Efter samtal med såväl barnmorskor som patienter och ekonomer har vi definierat tre förslag som vi vill genomföra för en mer kvalitativ och tryggare förlossningsvård i Västra Götaland.
Ökad samverkan på kort sikt
Men förändringarna kommer inte att ske över en natt. Och om några månader är det dags igen. På kort sikt efterlyser vi därför ökad samverkan mellan förlossningsavdelningarna i regionen.
Under sommarmånaderna är bemanningen mer slimmad och det finns inte alltid resurser på det sjukhus som ligger närmast. Ibland tvingas kvinnor åka långa sträckor för att föda och personalen jobbar under stor press för att få ihop platserna. Rutiner bör därför snarast utformas så att blivande föräldrar kan känna sig trygga med att förlossningsvården är tillgänglig och kvalitativ i hela regionen. På längre sikt har vi definierat tre konkreta förändringsområden för en bättre förlossningsvård med den födande kvinnan i centrum.
1. Låt föräldrarna själva få välja. Ett viktigt första steg är införsel av vårdval inom mödravården för att ge blivande föräldrar möjlighet att välja den mödravård som passar det egna behovet bäst. Vi ser också gärna att möjligheten med växeltjänstgöring prövas för barnmorskor, det vill säga viss del av tjänst på MVC och andra delen på förlossningen, detta för att få ett bättre erfarenhetsutbyte men också för att ge barnmorskan möjlighet till en bättre ”överlämning” av patienten mellan mödra- och förlossningsvården.
2. Anpassa förlossningslokalerna efter vårdbehovet. Vi välkomnar nivåstruktureringar i samband nybyggnationen av Kvinnokliniken på Östra sjukhuset, detta för att utforma lokalerna efter den födande kvinnans behov. Vid en okomplicerad förlossning, en så kallad normalförlossning, skall det finnas möjlighet att välja att föda i en mer hemlik miljö. Förutsättningarna för den födande kvinnan ser olika ut. Vi vill sätta den födande kvinnan i centrum genom att erbjuda olika förlossningsalternativ under ett och samma tak, med bibehållen närhet till högspecialiserad vård. Ett steg är i rätt riktning är barnmorskeledda förlossningsenheter för normalförlossningar.
3. Gör det lönsamt att stanna i yrket som barnmorska. Öka incitamenten för vidareutbildning till specialistsjuksköterska genom att erbjuda differentierade löner. Vi anser att det bör finnas en lönespridning på minst 50 procent, på sikt 80 procent, från nyutbildad till en erfaren sjuksköterska. Genom att erbjuda goda karriärvägar och premiera kompetens och erfarenhet tror vi att fler stannar kvar inom yrket vilket bidrar till en bättre kompetensförsörjning.
Ge dem rätta verktygen
För oss är det självklart att vi politiker måste ta vårt ansvar för att få till stånd en bättre förlossningsvård i Västra Götaland där personalens kompetens och kunskap utnyttjas på bästa sätt. Barnmorskor, läkare och undersköterskor vet vad som behövs för att ge en god vård, vår uppgift är ge dem de verktyg de behöver.
I Västra Götaland har vi en lång väg att gå för att få den högkvalitativa och trygga förlossningsvård som vi efterfrågar. I Centerpartiet kommer vi dra vårt strå till stacken genom att kämpa för att förlossningsvården framöver ska utformas med utgångspunkt från födande kvinnan. Och inte, som i dag, tvärt om.
Cecilia Andersson (C)
ersättare i hälso- och sjukvårdsutskottet och i regionstyrelsen
Karin Östring Bergman (C)
tf riksdagsledamot och förstanamn på regionlistan i Göteborg

lördag 12 april 2014

Västsverige har en stor tillväxtpotential

Debattartikel klippt från GT 2014-04-13 där jag är en av debattörerna:

På måndag besöker alliansen i riksdagens näringsutskott olika företag i Göteborg på vår vårturné. Göteborg och Västsverige har en enorm tillväxtpotential som måste tas tillvara. Vi söker därför väljarnas förtroende för att ytterligare kunna förbättra villkoren och skapa förutsättningarna för ett Göteborg och ett Sverige med ett entreprenörskapsklimat i världsklass.
Jämfört med 2006 är det i dag över 250 000 fler som går till jobbet. Det är en utveckling som gjorts möjlig genom att lätta på skattebördan och öppna nya marknader för företagare och entreprenörer. Sverige är i dag innovationsledande i EU och ekonomin har påbörjat en fas av återhämtning efter den globala ekonomiska krisen.

Under lång tid har dock Göteborg präglats av svårigheter att behålla de talanger som skulle kunna vara nästa företagare och jobbskapare. Regionen har fått låga betyg när gäller företagsklimat och har samtidigt haft fler högskoleutbildade som flyttat ut än som flyttat in. Det är en utveckling vi vill vända. Samtidigt som vi driver på för ett maktskifte i Göteborgs stad finns ett flertal nationella åtgärder som alliansen vill genomföra som också kommer att gynna Göteborg:

För det första ska utländska doktorander kunna kvalificera sig för permanent uppehållstillstånd i Sverige. Varje år kommer hundratals talangfulla studenter och forskare till Chalmers och Göteborgs universitet, och genom att behålla deras kompetens i regionen ökar vi vår konkurrenskraft.

För det andra vill vi slå vakt om de sänkta skatterna för att anställa unga och den halverade restaurangmomsen. Bara i Göteborg skulle en höjning av ungdomsskatten, så som Socialdemokraterna föreslår, motsvara 3 638 heltidsjobb för unga.

För det tredje ser vi också vikten av att Göteborg ges rätt förutsättningar för att vara en motor i det industriella Sverige. Göteborgs hamn är Skandinaviens största med cirka 11 000 fartygsanlöp om året. Nära 30 procent av svensk utrikeshandel passerar här, därför satsar vi stora resurser på att garantera att industrins godstrafik smidigare ska kunna ta sig till och från hamnen. Vi kommer också att bygga ut E20 genom Västra Götaland för att öka säkerheten och tillgängligheten för såväl jobbpendlare som godstrafik.

Varje reform vi föreslår är fullt finansierad, krona för krona. Det står i stark kontrast till S, som fortfarande saknar 11 miljarder i sin budget. Vi lovar inte allt till alla, men det vi lovar håller vi.

Ordförande (KD) i riksdagens näringsutskott
Ledamot (M) i riksdagens näringsutskott
Kandidat (C) till riksdagen
Ledamot (FP) i riksdagens näringsutskott

lördag 5 april 2014

Synliggöra och hjälpa utländska kvinnor i Sverige

Från Frågestund Torsdag 03 april 2014:

Karin Östring Bergman (C):
Fru talman! Jag tror att integrationsminister Erik Ullenhag kan svara på denna fråga. I landshövding Eva Erikssons utredning "Kvinnor och barn i rättens gränsland" lyfts en väldigt utsatt grupp fram, nämligen utländska kvinnor som förts in i Sverige av svenska män genom personlig anknytning och fått tillfälligt uppehållstillstånd. Enligt utredningen utsätts en mycket omfattande del av dem för våld och kränkningar, och kvinnan ges ingen möjlighet att lämna mannen utan att bli utvisad från Sverige. Vad anser ministern att vi kan göra för att synliggöra och hjälpa dessa kvinnor?

Statsrådet Erik Ullenhag (FP):
Fru talman! Det är precis som frågeställaren säger: Det finns en grupp kvinnor som kommer till Sverige, har gift sig med någon här och sedan hamnar i en misshandelssituation där den som utnyttjar dem är medveten om att de har svårt att gå till polisen eller myndigheter eftersom de bara får stanna så länge de fortfarande är gifta. Det finns ett antal förslag i Eva Erikssons utredning. Flera av dem är under genomförande. Vi följer frågan noggrant. Det finns en diskussion om huruvida man ska avskaffa den så kallade tvåårsregeln. Nackdelen med att avskaffa den är att det skulle bli mycket svårare för anhöriga att invandra över huvud taget. Då skulle det ta mycket längre tid för familjer att återförenas. Vi har valt att gå vidare på ett antal andra punkter, och vi följer frågan noga. Det finns dessutom en möjlighet om man vittnar och någon blir dömd att få stanna även om man inte har varit i en relation under två års tid.

Karin Östring Bergman (C):
Fru talman! Den andra sidan av frågan är männen. I utredningen går det att läsa att vissa svenska män sätter i system att föra hit en kvinna, utsätta henne för våld och övergrepp och sedan bryta relationen innan de två åren har gått och kvinnan alltså inte ännu har rätt att ompröva sitt uppehållstillstånd, för att sedan ta hit en ny kvinna. Vad anser ministern att vi kan göra för att stoppa dessa män, som för hit kvinnor på andra grunder än kärlek?

anf.67 Statsrådet Erik Ullenhag (FP):
Fru talman! Till att börja med ska vi ha ett rättsväsen som fungerar, så att de faktiskt blir dömda. Det övergrepp man utsätter en person för när man slår, misshandlar, sexuellt utnyttjar och ibland systematiskt våldtar någon som är fånge i sitt eget hem, ska bestraffas. Då behöver vi ett rättsväsen som fungerar. Genom Beatrice Ask och regeringen har vi ökat kunskapen om sexualbrott. Vi har också sett över ett antal straffsatser. Jag tycker att vi hela tiden behöver följa utvecklingen. Det viktigaste är att samhället reagerar, i synnerhet på grova brott.

Som steg 2 är jag inte främmande för att vi behöver hitta system för att förbättra informationen till de kvinnor det faktiskt berör. Om detta händer gång efter annan, är det då inte rimligt att den som är på väg till Sverige ska kunna få information om vem de är på väg till? Det är frågor som ligger under Beatrice Ask och Maria Arnholm, men jag tar med mig dem i regeringens fortsatta arbete och tackar för frågan.

Se min fråga här.

Hur hjälper vi barn som far illa?

Den 3 april hölls ett av årets viktigaste seminarium när socialutskottet höll ett kunskapsseminarium på temat socialtjänstens arbete med barn som far illa. Syftet var att bredda och fördjupa ledamöternas kunskaper inom området men är såklart även intressant och viktigt för alla andra.
Se programmet här.

fredag 4 april 2014

Bättre med frivilliga överenskommelser än tvingande lagstiftning

Mitt anförande under debatten angående behandling av motionen inom konsumenträtt den 2 april.

Herr talman!

Vi i Centerpartiet tror på varje människas förmåga, och vi tror på konsumentmakt. Den produkt som inte lever upp till konsumenternas krav försvinner och ersätts av något annat. Därmed underskattar jag inte att grunden är en bra konsumenträtt. Jag vill specifikt lyfta fram propositionen På väg mot en giftfri vardag - plattform för kemikaliepolitiken , som vi tog beslut om förra veckan. Den tar bland annat sikte på bättre information till konsumenterna om kemikalier i varor. Genom tillgång till lättförståelig och tillförlitlig information om produkter och tjänster har konsumenter makt och möjlighet att göra goda, aktiva val.

Angående vår reservation 18, Betalningstider i näringslivet , har mina allianskolleger redan sagt det mesta. Jag vill ändå påpeka att detta är en väldigt viktig fråga för Centerpartiets medlemmar. Det finns två sidor av frågan: dels att få in sina fordringar i tid, dels att inte behöva betala sina skulder så snabbt. I vissa branscher är långa betalningstider ett ofog, men i andra är de en förutsättning. Det såg vi i remissrundan i ärendet förra året, där bland andra LRF var negativt till tvingande betalningstider. Långa betalningstider kan också vara en förutsättning i uppstartsskedet för ett företag. Jag tycker att det är mycket bättre med frivilliga överenskommelser inom de olika branscherna än tvingande lagstiftning. I fredags hölls det, som sagt, ett möte som svenska ICC och regeringen tagit initiativ till för att undersöka möjligheterna till självreglering i näringslivet beträffande betalningstider. Vad jag har hört bildades det en grupp som ska se över möjligheterna till självreglering inom näringslivet, och därmed anser jag inte att det behövs något ytterligare tillkännagivande till regeringen.

Herr talman! Jag yrkar bifall till förslaget i betänkandet förutom under punkt 13, Betalningstider i näringslivet . (Applåder)

Se mitt anförande här.

torsdag 3 april 2014

Mitt anförande angående tobak- alkohol, narkotika- och dopingfrågor den 2 april

Herr talman!

Centerpartiet ser det som viktigt att arbeta för att minska användningen av tobak, alkohol, narkotika och dopning. Likt Christer Engelhardt ser jag med stor oro på hur synen på cannabis förändrats de senaste åren bland våra ungdomar. Vissa länder i Europa och delstater i USA har legaliserat cannabis, vilket jag anser ger helt fel signaler. Centerpartiet vill att det även fortsättningsvis ska vara olagligt med cannabis.

Magnus Ehrencrona tog upp att det i helgen rapporterades från min gymnasiestad Helsingborg om hur berusade och påtända unga män från olika supportergrupper slogs med varandra och hade sönder restauranger. Det skulle inte förvåna mig om alkohol och droger även var inblandade i det tragiska dödsfallet i söndags.

Angående vår reservation 4 om tillståndsplikt för försäljning av tobak håller jag med om att vi ska arbeta för att minska användningen av tobak, men att införa tillstånd i stället för dagens anmälningsplikt för försäljning av tobak tror jag inte gör någon skillnad. Ett licensförfarande skulle troligen bara innebära ökad administration för företagare och kommuner. De som struntar i att anmäla tobaksförsäljning i dag kommer också att strunta i att söka tillstånd. Centerpartiet tycker att det är bättre att kommunernas resurser används till att vara ute och besöka och hjälpa handlarna. Jag tror också att det ger mer effekt om polisen får fler möjligheter och befogenheter på området.

Angående vår reservation 7 om en handlingsplan för minskat alkoholbruk bland ungdomar anser jag att det redan pågår mycket arbete.

Centerpartiet vill dock att tullen jobbar mer med att förhindra smuggling av tobak, alkohol och droger, att vi verkar för högre minimiskatter inom EU, en sundare alkoholkultur och skärpt rättstillämpning gällande straffen för langning och rattonykterhet samt att vi främjar att nya bilar ska vara utrustade med alkolås.

Herr talman! Jag yrkar bifall till förslagen i utskottets betänkanden förutom punkt 6 i SoU13 och punkt 9 i SoU14.

Se mitt anförande.

lördag 29 mars 2014

Tidningen Backa/Kärra valpejlar

I mars månads utgåva av Tidningen Backa/Kärra kan ni läsa vilka besked lokala politiker i Norra Hisingen ger inför valet. Jag är en av de som intervjuas. Se sida 6.

På frågan varför läsarna ska rösta just på Centerpartiet svarade jag: Vi för en närodlad politik där vi sätter människan i centrum. Människor ska få möjlighet att bestämma så mycket som möjligt över sina egna liv.


torsdag 27 mars 2014

Rödgröna Göteborg kör med storebrorsfasoner

Vid dagens frågestund frågade jag Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) om rödgröna Göteborg ensidigt kan ta beslut att ersätta dagens Götaälvbro med en sex meter lägre Hisingsbro och därmed försvåra för sjöfarten till och från Götaälv och Vänern. Se fråga och svar här.

Självklart blir kommunerna grymt provocerade när Göteborg Stad kör med storebrorsfasoner och tar beslut som påverkar alla kommuner längs med Götaälv och runt Vänern - utan att diskutera det med dem. Om de hade fört en dialog med kommunerna samt Sjöfartsverket så hade man kanske kunnat komma fram till en gemensam lösning men nej - de rödgröna i Göteborg kör sitt eget race och förväntar sig att andra bara accepterar.

Dessutom kallade stadsarkitekten, i en chat i GP, sjöfart för särintresse - när det är ett riksintresset. Den tidigare planerade separata gång- och cykelbro blev aldrig av just för att Sjöfartsverket som företräder ett riksintresse sa nej och förslaget avslogs därför i Mark- och vattendomastolen.

GP, GT

onsdag 19 mars 2014

Riksdagens debatt om socialtjänstfrågor 19 mars

Mitt anförande i dagens debatt om socialtjänstfrågor. Tyvärr fick jag ingen replik men applåder från mina Allians-kolleger i alla fall. Jag är nöjd med mitt anförande och speciellt att jag fick till en hyllning till mina föräldrar, idag på mammas födelsedag.


Tack herr talman! Centerpartiet tror på människans förmåga att ta ansvar för sig själv och för andra. Jag har turen att ha föräldrar som kunnat stötta mig de gånger i livet då jag har haft det tufft. Tyvärr har inte alla den turen.

För Centerpartiet är det självklart att vi ska ha en gemensamt finansierad välfärd som innefattar sociala skyddsnät som förmår skapa en god ekonomisk grundtrygghet. Tryggheten ska vara utformad så att ingen faller igenom samtidigt som den stimulerar till arbete och egen försörjning. Med stimulera till arbete - menar jag t.ex. krav att aktivt söka arbete, delta i aktiviteter som förbättrar chansen till egen försörjning samt att det inte får uppstå hundraprocentiga marginaleffekter på försörjningsstödet för den som tillfälligt arbetar deltid eller barns sommarjobb.

Vägen från försörjningsstöd till egen försörjning varierar dock. För vissa är den både lång och krokig t.ex. för lågutbildade från andra länder, människor med missbruksproblem eller av andra anledningar har svårt att få ett arbete. För dessa kan det krävas ett samordnat stöd från flera aktörer. Där vill jag lyfta ett positivt exempel från där jag bor, nämligen Samordningsförbundet Delta på Hisingen. Genom finansiell samordning mellan landsting, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och kommunen kan de ha en helhetssyn på individens behov och ta ett samlat ansvar för insatserna som de inte har möjlighet till i sina enskilda myndigheter.

Mina föräldrar är snart 80 år gamla - och arbete från 15 års ålder har tagit ut sin rätt på dem. Idag är det snarare de som behöver hjälp av mig och mina syskon. Då är det skönt för mig att veta att kommunen de bor i erbjuder anhörigstöd - precis som lagen föreskriver - för att underlätta för mig och mina syskon att vårda våra kära föräldrar.

Herr talman! Jag yrkar bifall till utskottets förslag och avslag på reservationerna. Tack!

fredag 7 mars 2014

Löfven hotar 9 731 av ungas jobb i Västra Götaland

I en rapport som Centerpartiet har låtit ta fram och som offentliggjordes 5 mars framgår att nästan tio tusen heltidsjobb hotas i Västra Götaland om Stefan Löfvens höjning av arbetsgivaravgifterna för unga införs.
Löfvens förslag skulle höja arbetsgivarnas kostnader för drygt en miljon unga, med sammanlagt uppskattningsvis 19,4 miljarder kronor.
- Det går inte att blunda för vilka konsekvenser ett sådant förslag skulle få. Det är småföretagen som har skapat 4 av 5 jobb de senaste åren. Genom att skjuta in sig på dessa, som ofta har små marginaler, kommer man att skapa arbetslöshet, säger Karin Östring Bergman, riksdagsledamot från Göteborg.
Höjningen skulle slå hårdast mot hotell- och restaurangverksamhet, vård och omsorg, handel samt reparation av motorfordon. Branscher som anställer unga. Hårdast drabbat blir tjänstebranschen då lönekostnaderna utgör den största kostnadsposten och det inte finns så många andra kostnader att dra ner på än på personal.
- Stefan Löfven pratar om Europas lägsta arbetslöshet, men föreslår en politik där det blir rejält mycket dyrare att anställa. Löfven vet själv att hans utsugning av småföretag kommer att kosta jobb, men han vill inte diskutera saken. Han står inte för sin egen politik och vill inte ta debatten, det tycker jag känns fegt, säger Karin Östring Bergman.
Hela rapportens finns på www.centerpartiet.se

Se inslag i TV4 Nyheter


måndag 17 februari 2014

Min tid som riksdagsledamot 2013

Mellan den 21 oktober och 20 december 2013 hade jag förmånen att tjänstgöra i Sveriges Riksdag. Här ska jag försöka sammanfatta vad jag gjorde under den tiden.

En normalvecka gjorde jag studiebesök hemma i valkretsen under måndagen. På måndag kväll åkte jag tåg från Göteborg till Stockholm. Jag sov i en av riksdagens övernattnigslägenheter på Norrlandsgatan, vid Norrmalmstorg, en kvarts promenad till riksdagshuset. Tisdag kl 11 och torsdag 10:30 var det möte med Socialutskottet där jag var ordinarie ledamot. Tisdag kl 11 och torsdag 9:30 var det möte med Civilutskottet där jag var förste ersättare. Tisdag kl 16 har partierna gruppmöte. Onsdag och torsdag kl 16 är det votering i kammaren. Torsdag kl 14 ministrarnas frågestund i kammaren. Torsdag kväll åkte jag tåg hem. Fredag aktivitet hemma i valkretsen.

En gång i månaden bjöd Socialminister Göran Hägglund och Barn- & äldreminister Maria Larsson in Socialutskottets borgerliga ledamöter på frukostmöte på Socialdepartementet. Civilutskottets borgerliga ledamöter blev också en gång i månaden inbjudna till Socialdepartet men då av statssekreterare samt till Rosenbad, också där av statssekreterar.