onsdag 30 mars 2016

Årligt event där politiker och muslimer umgås

Jag får inbjudning till olika event nästan dagligen. Det vanligaste är konferens i Stockholm på temat hälso- och sjukvård, de raderar jag. En som jag däremot tackade ja till var "Inbjudan från Göteborgs Moské!" med temat "Syftet med detta event är att gynna dubbelsidig integration, förståelse, ökning av politisk medvetenhet samt öka deltagandet i den demokratiska processen. Främst även för att minska drastiskt den politiska alienationen hos Göteborgs ca: 60 000 muslimer och öka tilltron till politiken."


Göteborgs moské är en vacker byggnad vid foten av Ättestupan. Den invigdes 2011 och drivs av Sveriges Muslimska Stiftelse. Den är ritad av arkitekt Björn Sahlqvist och kombinerar på ett smakfullt sätt de muslimska behoven med svensk design, t.ex. minareten är inspirerad av bohulänsk fyr. Bönesalen har en kupol på 25 meter i diameter och en nisch i en av väggarna pekar ut riktningen för bönen, mot Mekka.


Vi var sex politiker från fem olika partier som fick information, god mat och rundvisning. Åke Sander, professor i religionsbeteendevetenskap vid Göteborgs universitet, föreläste om islamofobi. Utöver det samtal om fördomar, rasism, hot, föreningsbidrag med mera. En mycket intressant kväll med givande samtal.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar