onsdag 9 mars 2016

Viktigt med regional fördelningsaspekt på statliga riskkapitalet

VD:n för ALMI Invest Västsverige AB berättade på dagens styrelsemöte om Di Digitals granskning  av fjolårets investeringar i den svenska internet- och startupsektorn. Enligt Di Digitals kartläggning över investeringar på sammanlagt 6,6 miljarder kronor i 148 bolag, gick nära 95% av det investerade kapitalet till 83 bolag baserade i Stockholm. Om det inte vore för statliga ALMI Invest med sina regionala dotterbolag så skulle det se ännu värre ut.

Därför ser jag med oror på Hans Rydstads förslag i SOU 2015:64 En fondstruktur för innovation och tillväxt. Han föreslår bl.a. att inrätta ett nationellt ”Fond-i-fond” bolag, Fondinvest AB, med uppgift att investera genom privata fonder. Förutom att jag tycker att det är knasigt att skapa nya strukturer när det finns fungerande, läs ALMI Invest, så riskerar det att centrera investeringarna ännu mer till Stockholm.

På partistämman i Falun 2015 debatterade jag emot fond-i-fond-lösningar i kommittéarbetet medan Emil Källström debatterade för det med bl.a. argumentet ”det fungerar i andra länder” men sånt som fungerar i andra länder behöver inte med automatik fungera i Sverige. Jag är som sagt orolig över den regionala fördelningsaspekten och varför skapa nya bolag när ALMI Invest finns och fungerar bra.

Beslutet på stämman blev ”Det statliga riskkapitalet måste effektiviseras och samordnas genom exempelvis fond-i-fond-lösningar.” I brödtexten till beslutet står det ”Det statliga riskkapitalet behöver effektiviseras och samordnas. Centerpartiet ser positivt på ett ökat samarbete mellan privat och offentligt riskkapital. Det statliga riskkapitalet bör i högre grad komplettera det privata genom att ”toppa upp” privata investeringar. Detta bör exempelvis ske genom så kallade fond-i-fond-lösningar, där statligt riskkapital investeras i en mångfald av privata riskkapitalfonder som, utifrån givna direktiv, står för de konkreta investeringsbesluten. På så vis ökas tillgången till kapital, samtidigt som riskerna sprids och effektiviteten ökar.”

Det är i så fall viktigt att ”utifrån givna direktiv” har en tydlig regional fördelningsaspekt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar