söndag 6 mars 2016

Valberedningens förslag saknar representativitet


Jag har analyserat valberedningens förslag till distriktsstyrelse utifrån vår arbetsordning: Vid samtliga val inom Centerpartiet bör hänsyn tas till kön, ålder och etnicitet för att skapa en god representativitet. Hänsyn bör även tas till god representation från både Centerpartiet, Centerkvinnorna, Centerpartiets Ungdomsförbund och Centerstudenter. Jämlikhet och jämställdhet ska vara ledord.

Kön: OK
5 kvinnor och 4 män

Ålder: NOK
Medelålder 49 år (28, 34, 43, 45, 51, 53, 58, 62, 68) är 8 år äldre än avgående (26, 28, 31, 33, 34, 43, 45, 58, 68) och 10 år äldre än medelåldern i Göteborg

Etnicitet: NOK
11% utlandsfödda jämfört med 23% i Göteborg (~18% i medlemskåren)

Representation från partiets alla organisationer = NOK
C 9, CK 5, CUF 0, CS 2. Man kan vara medlem i mer än en organisationsdel vilket de flesta är.

Representation från flera avdelningar: NOK
Björlanda 0, Centrum 0, Centerturkarna 1, Götacentern 5, Norra Hisingen-Lundby 3, Torslanda 0, Väster 0

Valberedningen skriver i sitt förslag: ”Distriktsstyrelsen föreslås bestå av 9 ledamöter, inklusive presidiet. Till styrelsen adjungeras en person från vardera CK, CS och CUF, personerna utses av respektive styrelse.”. Har valberedningen valt att föreslå adjungering som ursäkt för att de inte föreslagit någon från CUF? CUF skulle ändå fortfarande vara utan rösträtt eftersom adjungerade inte har rösträtt. Aldrig har jag varit med om att årsmötet eller stämman beslutat vem som ska vara adjungerad till styrelsen. Enligt arbetsordningen äger styrelsen rätten att adjungera de personer de finner lämpliga.

Och varför har de inte föreslagit några ersättare? Det vanliga är att man börjar som ersättare och lär sig, för att sedan om det fungerar avancera upp. Valberedningen har föreslagit nya ledamöter direkt som ordinarie, till och med som ordförande.

Valberedningens förslag till styrelse för Centerpartiet i Göteborg saknar representativitet. Jag tycker att valberedningen ska ta tillbaka sitt förslag och komma med ett nytt och med Ingrid Lindblad som ordförande.

1 kommentar:

  1. Den nyavalda styrelsens represenativitet:
    Kön: 5 kvinnor och 4 män
    Ålder: medel 46 år (28, 33, 34, 42, 45, 51, 53, 58, 68)
    Etnicitet: 1 utlandsfödd
    Representation från partiets olika organisationer: C 9, CK 4, CUF 0, CS 3. Dock är bägge ersättarna från CUF
    Representation från avdelningar: Björlanda 0, Centrum 1, Centerturkarna 1, Götacentern 5, Norra Hisingen-Lundby 2, Torslanda 0, Väster 0

    SvaraRadera