onsdag 18 december 2013

Facket bekräftar att momssänkningens var rätt

Pressmeddelande 2013-11-22

Vi välkomnar att Hotell- och restaurangfacket nu slutit sig till ledet av aktörer i branschen som backar upp Centerpartiets sänkning av restaurangmomsen. Enligt lönesummestatistik från SCB kan vi se att omkring 10 000 nya jobb skapats i branschen över en period på två år – trots lågkonjunktur. För enbart Västra Götalands län innebär det 1549 nya jobb. Det är glädjande, men Centerpartiet vill gå ännu längre när det gäller att stimulera jobbskapande företag i hela landet.

·        Göra det billigare för företag att anställa nya medarbetare genom lägre skatter och avgifter.
·        Få företag att våga anställa nya medarbetare genom att göra regler för anställning enklare och mer rättvisa.
·        Hjälpa fler att få in en fot i arbetslivet genom riktiga lärlingsjobb med lärlingslön.
·        Satsa på bra vägar, järnvägar och bredband i hela landet så att du kan driva företag var du än bor.

Om fler får ett jobb minskar utanförskapet. Det kallar vi för en jobbskaparlinje, säger riksdagsledamot Karin Östring Bergman.

S i trafikutskottet hotar vägarna

Pressmeddelande 2013-12-05
 
Socialdemokraterna har inom Trafikutskottet föreslagit att avslå regeringens proposition i de delar som rör infrastrukturavgifter. Om Socialdemokraterna löper linan ut innebär det att ett stort antal viktiga infrastrukturprojekt går om intet. Bland dessa återfinns Södra delen av Hisingsleden.

-          Man visar helt avsaknad av förståelse för infrastrukturens betydelse. Agerandet skapar ett underskott i det nationella systemet på tre miljarder kronor. Om Socialdemokraterna här i Göteborg stad aktivt stödjer Anders Ygemans destruktiva linje så är det ett svek mot industrin, boende och arbetande på Hisingen, säger riksdagsledamot Karin Östring Bergman.

Förutom flera viktiga vägprojekt runt om i landet ligger även ett antal angelägna järnvägssatsningar i farozonen.

-          I ljuset av de stora behov som vi alla är överens om finns på infrastrukturområdet så framstår utskottsmajoritetens förslag som häpnadsväckande dumt.  Jag vill att Socialdemokraterna här i kommunen förklarar varför man vill att södra delen av Hisingsleden ska offras, säger Karin Östring Bergman.

Viktigt att vi får en ursprungsmärkning

Pressmeddelande 2013-10-29:
Centerpartiets förslag om ursprungsmärkning av gris, fågel, får och get kommer att ligga till grund för regeringens ståndpunkt inom EU.

-       Jag tycker att det är viktigt att vi får en ursprungsmärkning som konsumenterna förstår för att ge dem en möjlighet att fatta aktiva val i butiken, säger riksdagsledamot Karin Östring Bergman.

Sveriges regering driver frågan om att ursprungsmärkningen ska ange var djuret är fött, uppfött och slaktat – vilket är Centerpartiets förslag.

Det är samma utformning som i dagsläget gäller för nötkött.

-          Det är viktigt att en ursprungsmärkning inte riskerar att vilseleda konsumenterna. Därför är jag glad att de andra partierna nu sluter upp bakom Centerpartiets linje kring en lika tydlig märkning som vi har för nötkött även för de andra köttslagen, säger Karin Östring Bergman.

tisdag 17 december 2013

Mina anförande om hälsa, sjukvård och social omsorg


Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg

anf.95 Karin Östring Bergman (C):
Herr talman! Ansvaret för att utföra hälsovård, sjukvård och social omsorg ligger till största delen hos landsting och kommun, vars medel avgörs av hur många människor som har jobb och därmed betalar skatt. Statens uppgift inom området är främst att stötta, samordna och - ännu viktigare - att driva en jobbskapande politik, så att det kommer in mer skattemedel till landsting och kommun. I mina politiska uppdrag hemma i Göteborg och Västra Götaland ser jag att alliansregeringens politik gör positiv skillnad. Till exempel har kömiljarden gjort skillnad. Väntetider följs nu upp och diskuteras, och åtgärder sätts in. Antalet vårdcentraler i Göteborg fördubblades tack vare VG Vårdval. Nästa steg är att utveckla ersättningsmodellen. Lagen om valfrihet, LOV, har inte införts i S-styrda Göteborg. Men de har i alla fall blivit påverkade och infört Göteborgsmodellen, en lightversion av LOV. Herr talman! Jag anser att regeringens anslagsförslag inom utgiftsområde 9 är väl avvägt och yrkar bifall till utskottets förslag i betänkandet SoU1, frånsett beslutspunkterna 2 och 4. Jag vill även passa på att tacka socialutskottet för mina två månader i utskottet. Efter jul återgår jag till mitt arbete på Volvo Personvagnar och deltidspolitiken i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Jag tar med mig värdefull erfarenhet härifrån.
anf.96 Agneta Luttropp (MP):
Herr talman! Jag vill bara ställa samma fråga till dig som jag har ställt till Kristdemokraterna och Folkpartiet: Hur ser Centerpartiet på att införa barnkonventionen i svensk lag?
anf.97 Karin Östring Bergman (C):
Herr talman! Hade jag vetat att jag skulle få den frågan hade jag letat upp svaret. Jag personligen tycker att det är ett jättebra förslag, men jag vet tyvärr inte vad Centerpartiets officiella ställning i den frågan är.
anf.98 Agneta Luttropp (MP):
Herr talman! Det var ett ärligt svar. Jag förstår att det kan vara så. Jag försöker bara ringa in vilket eller vilka partier som inte riktigt är med på detta. Folkpartiet vill, och Kristdemokraterna vill. Jag kanske kan få svar på vad Centerpartiet vill en annan gång.
anf.99 Karin Östring Bergman (C):
Herr talman! Jag tar med mig den frågan och hoppas verkligen att vi står bakom detta. Annars får jag påverka mitt parti.



Vissa frågor om behörighet för personal i hälso- och sjukvården och socialtjänsten

anf.196 Karin Östring Bergman (C):
Herr talman! I betänkandet vi nu debatterar finns förslag till ändring i tio lagar. Jag är för alla, men det förslag som jag ser extra positivt på är de tillkommande paragraferna i socialtjänstlagen som gäller krav på behörighet för att få utföra vissa uppgifter och förtydligande av socialnämndens ansvar inom den sociala barn- och ungdomsvården. Allt som kan förbättra barns ställning är bra. Beslutspunkt 4 är ett förslag som rör budget 2015 innan vi tagit beslut om budget 2014. Jag ser inte meningen med att springa i förväg med ett förslag om att förlänga tandhygienistutbildningen med ett år när det redan finns goda möjligheter för dem som vill gå ett tredje år att göra det. Jag anser i stället att det förslaget ska behandlas inom ramen för den ordinarie budgetprocessen, eftersom det har ekonomiska konsekvenser. Herr talman! Jag yrkar bifall till förslaget i betänkande SoU2 frånsett beslutspunkt 4.

torsdag 12 december 2013

Mitt anförande om konsumentpolitik

Här kan ni läsa mitt anförande i budgetdebatten om konsumentpolitik, finns även länk till web-sändningen. Efter mitt anförande är jag på väg tillbaka till min plats men hör då talmannen säga att V:s representant har begärt replik och jag får vända om och ställa mig i replikstolen istället. I replikskiftet har jag i början en väldig avslappnad stil men mot slutet intar jag en lite mer osäker stil med händerna på ryggen. Jag kan i alla fall inte beskyllas att ha bråttom. Mönstret i kläningen är väl inte det mest TV-vänliga men klänningen i sig är väldigt snygg.

Extra roligt är att Lars och barnen satt på läktaren!


Utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik

anf.53 Karin Östring Bergman (C):
Fru talman! Det kan tyckas att konsumentpolitik är ett litet område, med tanke på hur få sidor i betänkandet som berör det. Men konsumentfrågor är en del av de flesta andra politikområdena också: miljö, bostad, finans, hälsa och så vidare. Centerpartiet tror på varje människas förmåga, och vi tror på konsumentmakt. Den produkt som inte lever upp till konsumenternas krav försvinner och ersätts av något annat. Genom tillgång till lättförståelig och tillförlitlig information om produkter och tjänster har konsumenter makt och möjlighet att göra goda aktiva val. Jag vill specifikt lyfta fram propositionen På väg mot en giftfri vardag - plattform för kemikaliepolitiken , som miljöminister Lena Ek nyligen presenterade. Den tar bland annat sikte på bättre information till konsumenterna om kemikalier i varor. Är det okej att det cancerogena ämnet triklosan finns i deodoranter? Nej, det tyckte i alla fall inte min kollega Ola Johansson. När han konstaterade att det fanns i hans deodorant bytte han snabbt till en deodorant utan triklosan. I regeringens förslag finns en rejäl satsning på Konsumentverket. Det är en permanent satsning för att Konsumentverket ska kunna inrätta en gemensam kontaktpunkt för konsumentstöd per telefon och genom internet som ska lämna svar på övergripande frågor, informera och vägleda om hållbar konsumtion men även kunna koppla vidare till andra myndigheter, kommunala konsumentvägledare och konsumentbyråer som finns. Centerpartiet utgår från att rådgivningen är tillgänglig för alla, även funktionshindrade. De kommunala konsumentvägledarna spelar en extra viktig roll när det gäller att ge stöd till konsumenter med särskilda behov. Som centerpartist är det viktigt för mig att beslut tas så lokalt som möjligt och att verksamheter är anpassade efter de lokala förutsättningar som finns i olika delar av landet - även konsumentvägledning. Antalet kommuner som erbjuder konsumentvägledning ökade mellan 2012 och 2013. Det är en positiv utveckling, utan att staten lade sig i. Fru talman! Jag yrkar bifall till utskottets förslag i dess helhet och avslag på reservationerna. (Applåder) I detta anförande instämde Ola Johansson (C).
anf.54 Marianne Berg (V):
Fru talman! Karin Östring Bergman tog upp detta med konsumentmakt. Det är jättebra. Med konsumentmakt kan man påverka mycket. Men när man inte vet vad saker och ting innehåller, vad betyder då ordet konsumentmakt? Är ni i Centerpartiet nöjda med regeringens hantering till exempel när det gäller giftiga ämnen i leksaker? För något år sedan hade vi detta uppe till debatt i kammaren - då var inte du, Karin Östring Bergman, här - och då lovade några av er att ni skulle komma tillbaka och göra någonting åt detta. Hittills har ingenting hänt. Mina frågor är alltså: Vad är konsumentmakt när man inte känner till vad olika saker innehåller? Och är man i Centerpartiet nöjd med den politik som regeringen för i dag?
anf.55 Karin Östring Bergman (C):
Fru talman! Jag är mycket stolt över den proposition som Lena Ek nyligen presenterade - På väg mot en giftfri vardag . Den handlar både om att konsumenter ska informeras men också om att man ska ta bort kemikalier som är farliga. Jag fick frågan: Vad är konsumentmakt? Konsumentmakt är när vi genom samlade ansträngningar och genom hur vi väljer våra varor på hyllorna får bort icke önskvärda produkter. Förr fanns ämnet triklosan i många tandkrämer. Men när det blev känt slutade till exempel Ica att sälja sådan tandkräm.
anf.56 Marianne Berg (V):
Fru talman! Jag håller med om att det är bra med konsumentmakt. Men om man inte får information om vad en vara innehåller blir konsumentmakten obetydlig. Din partiledare Annie Lööf, tillika näringsminister, sade i sitt sommartal i Almedalen: Samtidigt visar Kemikalieinspektionens undersökning av leksaker, smycken och underkläder att över en tredjedel innehåller tungmetaller som bly och förbjudna allergiframkallande medel. Det här duger inte. Det är en av de absolut viktigaste prioriteringarna i miljöpolitiken framöver. Vi kommer att se till att kemikalier vi använder inte skadar vare sig människor eller miljön. Vi behöver en giftfri vardag. Alliansregeringen har tagit många viktiga kliv på vägen, men Centerpartiet vill mer. Då är min fråga: Hur långt har ni kommit på den vägen, och varför får ni inte med er de andra?
anf.57 Karin Östring Bergman (C):
Fru talman! Vi har definitivt de andra allianspartierna med oss när det gäller propositionen På väg mot en giftfri vardag . Speciellt när det gäller barn är detta mycket viktigt. Jag hoppas att vi kommer att få fram lagstiftning tack vare denna proposition som innebär att vi förbjuder de farligaste kemikalierna, de som absolut inte har i leksaker att göra. (Applåder)

fredag 22 november 2013

Mitt första tal i Sveriges Riksdag

Efter en månads tjänstgöring i riksdagen - mitt första tal i Sveriges Riksdag eller jungfrutal som vår gruppledare Anders W Jonsson kallade det i sitt Facebook-inlägg. I min fråga tar jag ett exempel hemifrån Göteborg. Intressant att ministern i sitt svar tar ett exempel från Helsingborg som också känns som hemma för mig samt SAAB i Linköping som min man har koppling till.
 
Frågestund
Fru talman! Min fråga går till civil- och bostadsminister Stefan Attefall och gäller plan- och bygglagen. I måndags besökte jag Göteborg City Airport. På den flygplatsen finns förutom kommersiellt flyg även samhällsnyttiga helikoptrar stationerade för ambulans, polis och räddningstjänst. Flygplatsledningen framförde en oro att Göteborgs stad planerar bostäder allt närmre flygplatsen och att det på sikt kan tränga bort flygplatsen. De flesta klagomålen är just mot helikoptrarna. Det behövs absolut fler bostäder. Men jag blir orolig om Göteborgs stad planerar bostäder så att de samhällsnyttiga helikoptrarna i Göteborg därmed riskeras. Anser ministern att dagens plan- och bygglag tar tillräcklig hänsyn till de olika intressen som finns i samhället, till exempel mellan de intressen som jag just nämnde?
Fru talman! Plan- och bygglagen är en avvägningslagstiftning där man ska väga olika saker mot varandra. Ett dilemma är exempelvis bullret från flygplatser. Vad som är problemet för närvarande är att samma riksdagsbeslut om buller ofta tolkas på olika sätt utifrån plan- och bygglagen och utifrån miljöbalken och vi får olika rekommendationer från olika myndigheter. Här har regeringen nu haft ett arbete i gång för att utreda hur vi kan få en gemensam samsyn och ibland kanske också en generösare tillämpning av bullerreglerna bland annat för att få bättre balans och samspel mellan bostadsbyggande och infrastruktur av olika slag. Jag hoppas att en hel del av de frågorna kan klaras ut när vi lägger fram ett förslag till riksdagen under våren. Det kommer återigen fortsatt att bli en avvägning. Men jag tror att vi kan få bättre klarhet, göra det lättare för myndigheterna att väga saker mot varandra och göra det lättare för bostadsbyggande och för flyget att planera sin verksamhet i framtiden.
Fru talman! Civil- och bostadsminister Stefan Attefall svarade delvis redan på min följdfråga om buller. Buller är en viktig samhällsfråga. Vi ska ställa tuffa krav på att alla ska arbeta för att begränsa bullret. Samtidigt måste företag ges långsiktigt skydd för verksamhet för att företag ska våga investera och utvecklas. Anser ministern att det i dag finns tillräcklig enhetlighet mellan plan- och bygglagen och miljöbalken?
Fru talman! Svaret på den frågan är nej. Jag tycker inte att det finns det. Tolkningar blir olika när ska baseras på olika lagstiftningar. Det mest absurda exemplet på detta är Helsingborgs kommun som har ett hamnområde som man delvis vill bygga bostäder på. När trafiken till den hamn som finns kvar går på vägen tillämpas Boverkets regelverk, och då kan man bygga bostäder här. Men när den passerar en järngrind blir det industribuller. Det blir en annan tolkning, och då blir det omöjligt att bygga bostäder fastän det är samma buller. Det måste vi få en enhetlighet kring. I Linköping brottas man med en övningsflygplats för Saabs fabrik som skapar osäkerhet. Kan man släppa fram bebyggelse i Linköping som i en kommande prövning inte hotar Saabs hela etablering i Linköping? Det dilemmat försöker vi nu reda upp och skapa bättre ordning och mer tydlighet i. Jag hoppas att vi kommer en bra bit på väg med det beslut som jag hoppas att riksdagen kan fatta under våren.

torsdag 14 november 2013

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson är underbar

När klockan idag närmade sig 14 då dagens frågestund började kom jag på en jättebra fråga till landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Eftersom vi är från samma parti så tänkte jag att han är snäll mot mig oavsett vilken fråga jag ställer. Jag skrev ned ett manus och gav mig iväg till kammaren. På vägen mötte jag Ola Johansson som också var på väg dit. Hans fråga var dock prioriterad av partiet så han var garanterad att få ställa sin fråga medan jag snällt fick vänta på min tur.

14:19:25 var det Olas tur att fråga justitieminister Beatrice Ask om det via förändrad lagstiftning går att komma åt oegentligheter som sker i kommunerna. Han gav inte helt oväntat exempel från Göteborg. I sin replik tog han upp Inga-Britt Ahlenius debattartikel i dagens GP där hon kräver ny kommunallag. Justitieministern svarade att hon inte tyckte att det var lagstiftningen som det var fel på utan användning och tillämpning av den. Hon måste alltså ha missat att det tidigare på dagen kom ett pressmeddelande från finansdepartementet om att regeringen tillsätter en utredning för att se över reglerna för kommunal revision.

Det är jag nere till höger i bild när Ola pratar. Om ni undrar varför jag blinkar så mycket så kan jag berätta att jag har infektion i bägge ögonen.

14:34:27 ifrågasatte Matilda Ernkrans (S) Matlandet Sverige. Oj, oj, oj, det gjorde att Eskil tände till  rejält och hon fick dagens utskåpning och Eskil dagens applåd. Eskil är underbar!

När klockan var 15 och frågestunden slut så hade jag ännu inte fått ställa min fråga. Jag fick ta mitt manus och gå tillbaka till mitt arbetsrum. Jag passade dock på att visa min fråga för Eskil och han sa att han tyckte det var en bra fråga. Eskil är underbar 2!

Idag är min 25:e dag i riksdagen och jag har ännu inte talat i kammaren.

onsdag 13 november 2013

En vanlig dag i riksdagen

Den som söker på mig på riksdagens hemsida finner under aktuella uppdrag:
Vad innebär det?

Jag är en av riksdagens 349 ledamöter som representerar människorna i Sverige. Riksdagen är (som förhoppnings alla vet) den högsta beslutande församlingen i vårt land och beslutar om lagar och hur samhället ska fördela sina resurser. Just idag har jag varit med och beslutat om Stärkt skydd för barn mot sexuella övergrepp, En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar och Höständringsbudget för 2013. Ni har säkert sett bilder på när ledamöterna trycker på knappar i sina bänkar och talmannen slår med en jättestor ordförandeklubba.

I civilutskottet tjänstgör jag som förste ersättare till Ola Johansson från Kungsbacka. Ola ansvarar för bostadspolitik, samhällsplanering och civilrätt medan jag har konsumentpolitik. Civilutskottets ärende är väldigt intressanta för det är ofta saker som är nära "vanliga" människor eller har koppling till mitt kommunala uppdrag. Ärendena kommer normalt från Civil- och bostadsminister Stefan Attefall eller Justitieminister Beatrice Ask.

Dagen började dock med att socialutskottets Allians-grupp besökte Socialdepartementet och fick höra senaste nytt av Socialminster Göran Hägglund och Barn- och äldreminister Maria Larsson. I socialutskottet tjänstgör jag som ordinarie ledamot men eftersom vår gruppledare Anders W Jonsson är ordförande i utskottet så är jag ändå "bara" tvåa från vårt parti. Anders som civilt är läkare tar de stora områdena t.ex. frågor som rör sjukvård medan jag tar frågor som rör barn och unga, folkhälsa och missbruk. Socialutskottets ärende är intressanta för de har koppling till mina lokala uppdrag.

Idag har jag även haft utvecklingssamtal med Anders, träffat C-sjukvårdspolitiker aktiva i SKL (Sveriges Kommuner & Landsting), bokat studiebesök och letat efter lämpliga interpellationsdebatter eller frågestunder att delta i. Jag har ännu inte varit uppe i talarstol i kammarn och det vore ju dumt att åka hem och aldrig ha gjort det. Dessutom fika med tjejkollegerna Karin Nilsson och Helena Lindahl så att jag kom försent till mötet med chefen...

Det blir ofta sena kvällar på arbetsrummen för oss som inte åker hem över natt eftersom det känns ganska meningslöst att sitta ensam i övernattningslägenheten. Nu är jag dock trött efter ett tolvtimmars arbetspass. När jag har publicerar detta blogginlägg ska jag stänga ner datorn, promenera hem till lägenheten, prata med man och barn innan jag somnar sött.

onsdag 30 oktober 2013

Centerpartiet vill att hela Sverige ska leva


Vår partiledare, Annie Lööf, har tackat ja till Miljöpartiets utmaning om en landsbygdsdebatt. Den första av tre debatter genomfördes i Gomorron Sverige, SVT1 den 30 oktober 2013 och visade att skillnaderna mellan Miljöpartiets politik för landsbygden och Centerpartiets landsbygdspolitik är avgrundsdjup. Så djup att jag inte tror att Miljöpartiets mål är att vinna landsbygdens folk utan att få de egna storstadsväljarna att tro de gör det.

Centerpartiet har drivit landsbygdsfrågor i hundra år och därför är det glädjande att fler partier har upptäckt värdet i att hela landet lever. Tyvärr avspeglas inte det nyvakna intresset för landsbygden och landsbygdsväljarna i politiken de för. Jag är uppriktigt nyfikna på hur Miljöpartiets tänkt sig att deras Skansen-politik ska kunna gynna landsbygden. Miljöpartiet vill fördyra och försvåra för folk i sin vardag och i synnerhet för de som bor på landsbygden. Däremot vill de underlätta för vargarna som dödar var tredje ren.

Centerpartiet har fått igenom de största satsningarna på infrastruktur och enskilda vägar någonsin, vi har fått en dryg miljard till bredband och jobbar för ännu mer pengar till detta. Även glesbygdsapoteken har fått pengar, vi har stärkt de gröna näringarna med sänkta egenavgifter för småföretag, sänkt slakteriavgifter och minskat regelkrånglet för lantbrukare med 37 procent. Vi har sänkt arbetsgivaravgifterna i flera steg, främst för unga. Vi måste göra ännu mer för att hela landet ska leva och Centerpartiet måste få fler röster i nästa val för att få ännu större genomslag i politiken. För Centerpartiet är det självklart att landsbygden ska stå stark på egna ben och inte hamna i en beroendeställning gentemot storstadsregionerna eller allmosor från staten.

Det är positivt med debatt inför valrörelsen om hur hela Sverige ska leva. En debatten där kunskapen om både vad landsbygden och städerna behöver och vilka alternativ som står emot varandra inför valet 2014 fördjupas.

torsdag 24 oktober 2013

Första besöket på Rosenbad - check

Nu är även första besöket på regeringskansliet Rosenbad avklarat. Anledning till besöket var att träffa politisk sakkunnig Johan Hedin, vår samordnare i statsrådsberedningen för sociala frågor samt barn och äldre. Han förklarade vad hans uppgift är och hur samordningskasliet arbetar. Jag berättade vilka frågar jag brinner för och vi diskuterade viktiga frågor inom det social området.

Jag passade på att hälsa på näringsminister Annie Lööf, landsbygdsminister Eskil Erlandsson, miljöminister Lena Ek och statssekreterare Magnus Wallerå som hade ett internt möte med vår gruppledare Anders W Jonsson. Dessutom blev det lite småsnack och jag fick möjlighet att skryta över att jag fick näst mest röster i medlemsomröstningen till Göteborgs riksdagslista.

Igår var jag på frukostmöte på Socialdepartementet och hälsade på biträdande socialminister Maria Larsson. När jag gick till Rosenbad idag mötte jag biståndsminister Hillevi Engström och inne på Rosenbad mötte jag utrikesminister Carl Bildt. Här i riksdagshuset har jag ju såklart sett massor med kända och ökända riksdagsledamöter och partitoppar.

I eftermiddag har näringsminister Annie Lööf frågestund i riksdagen, den ska jag inte missa.

onsdag 23 oktober 2013

Min första votering i riksdagen avklarad

Jag var på plats i plenisalen i god tid inför beslut. Minuterna innan kl 16 stömmade det in folk till sina bänkar. Jag hann hälsa på några från Göteborg; Anneli Enochson (KD), Lars Hjälmered (M), Hans Linde (V), Cecilia Magnusson (M) och min bänkgranne Abdirizak Waberi (M). Min partikollega Per-Ingvar Johnsson hade mycket pedagogiskt skrivit ned hur jag skulle rösta och Anders Åkesson förvarnade mig att vid voteringarna kommer det att gå fort.

Och fort gick det! Det har aldrig framgått i TV hur otroligt fort det går vid voteringarna. Det gällde att vara beredd med fingret på knappen för talmannen var snabb. Acklamation (ropa bifall), votering genom uppresning och rösträkning med voteringsknapparna tog bara några sekunder per beslut. Alla besluten var tagna på bara några minuter och sedan strömmade folk ut.

Väl tillbaka i ledamothuset stannade Anders W Jonsson till vid mitt rum och gav lite instruktioner inför morgondagen. Han frågade även om jag ville följa med på en hearing kl 17 som han skulle delta i men jag tackade nej för jag kände att jag behövde "landa" och fundera över vad som egentligen hände. Blogga av mig lite!

onsdag 9 oktober 2013

Sverige är inte som UK och brev på villoväg

Idag hade jag besök på jobbet av två personer från en brittisk leverantör. För fyra veckor sedan berättade jag för dem att jag ska vara ledig från mitt jobb på Volvo Personvagnar i slutet av året. För cirka två veckor sedan frågade de varför och jag svarade att jag ska till riksdagen. "Karin for Prime Minster" sa den ene. Idag frågade han mig igen varför jag ska vara ledig i slutet av året och jag svarade igen att jag ska till riksdagen. "For real?" sa han. Sedan pratade vi om föräldraledighet, valsystem, kandidatur och avslutade med att konstatera att Sverige inte är som Storbritannien.

Under dagen ringde en person från riksdagsförvaltningen och frågade om jag hade fått ett brev från de. Nej, inte så vida det kommit idag, svarade jag. Han hade sökt mig på Eniro och konstaterat en annan adress än den de hade i sitt register och som de skickat brevet till. När jag kom hem låg det ett brev från Sveriges riksdag i brevlådan och det var adresserat till Björkdungen som jag bodde på vid valet 2010 men flyttade ifrån 2011 så eftersändningen har upphört. Nu har jag i alla fall fått en officiell kallelse och bevis att fullgöra uppdrag som riksdagsledamot.

Kallelse och bevis för ersättare
Kuvert med gammal adress

torsdag 3 oktober 2013

Taggad Karin till riksdagen

Idag har jag skickat ut pressmeddelande till lokaltidningar i Göteborg och Helsingborg med anledning av att det nu är klart att jag kommer att vikarie för Rickard Nordin i riksdagen. Jag var så uppspelt när jag gjorde det att jag efteråt kom på att jag hade skrivit tisdag istället för onsdag. Jag är dock inte den enda som gör fel. Jag lyssnade spänt på sändningen från riksdagen igår och döm om min förvåning när andre vice talmannen Ulf Holm sa Katrin istället för Karin. I protokollet står det dock Karin.

Två månader är en kort tid i politiska sammanhang men jag är övertygad om att det kommer att bli ett minne för livet och ge erfarenheter att ta med i mitt lokala politiska engagemang. Jag kommer att få insyn i nya områden och möjlighet att knyta viktiga kontakter. Rickard har vidarebefordrat kallelser och inbjudningar och min kalender börjar bli full av möten, konferenser och studiebesök men det ska bli roligt och jag känner mig jättetaggad. I de luckor som är kvar ska jag försöka få till studiebesök på t.ex. Säve flygplats och St Jörgens äldreboende.

Redan i slutet av förra året pratade jag och Rickard om detta när han avslöjade att han och hans sambo väntade sitt första barn. Jag hade då precis kommit ur en depression och höll på att bygga upp mitt självförtroende. Beskedet att jag eventuellt skulle tjänstgöra i riksdagen stärkte mig jättemycket och jag började åter känna stolthet över det förtroende som partiet och väljarna gett mig samt mitt politiska CV.

Jag började min politiska karriär 1994 i Skolstyrelsen i Bjuvs kommun, sedan Barn- och utbildningsnämnden och Bjuvs kommunfullmäktige. 2000 flyttade jag till Göteborg och blev aktiv i Västra Götalandspolitiken, först Hälso- och sjukvårdsnämnden på Hisingen och sedan Styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus. Från i år sitter jag också med i Göteborgs stads stadsdelsnämnd Norra Hisingen. Utöver det har jag hela tiden haft uppdrag inom partiet; både lokalt, kommunalt och regionalt.

tisdag 1 oktober 2013

Jobbskatteavdrag är en bra investering

Det är ju knappast någon nyhet att Centerpartiet och Vänsterpartiet står väldigt långt ifrån varandra i många frågor. Bland annat har det varit en debattserie i GP mellan partiernas ordförande i Göteborg; 17 september (V), 20 september (C) och 25 september (V). Inte helt oväntat skyller Vänsterpartiet allt dåligt på Alliansregeringen vilket såklart är oppositionens roll men de verkar ha glömt att de sitter i regeringsposition både i Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen och måste ta sitt ansvar här. Jag anser dessutom att de grundar sin kritik på felaktig fakta.

"27 gånger mer pengar på skattesänkningar till välbeställda än till skola, vård och omsorg." - därför att det är två olika kassor. Skattesänkningarna är en investering med hjälp av statliga skattemedel i att skapa nya arbetstillfällen. Skola, vård och omsorg finansieras av kommun- och landstingsskatt.
"sänkt skatten med över 160 miljarder kronor. Dessa pengar hade skapat 300 000 arbetstillfällen i välfärden." - det hade snarare räckt till 40.000 arbetstillfällen i välfärden medan en kvarts miljon blivit sysselsatta av Alliansens politik enligt SCB.
"Bara i Göteborg hade dessa skattepengar – som nu är borta" - Göteborg har aldrig haft dessa pengar, Göteborgs skatteintäkter berörs inte av statens skattesänkning. Om V tycker att Göteborg behöver mer skatteintäkter så får de föreslå i kommunfullmäktige att höja kommunalskatten.

Även i stadsdelsnämnd Norra Hisingen står Vänsterpartiets representanter och jag väldigt långt ifrån varandra i många frågor. Idag när vi diskuterade budget 2014 och Bo Anderssen (Fp) ställde frågor om buffert i budgeten sa V:s ersättare att han tyckte att Alliansregeringen skulle ge pengar till kommunerna istället för att genomföra jobbskatteavdrag.
- Här känner jag för att citera @LibertyAmante "Vänstermänniskor är SÅ empatiska att de delegerar all empati till staten, så att de slipper vara empatiska själva!" men i detta fallet blir det "Vänsterpartister är SÅ ansvarsfulla att de delegerar allt ansvar till staten, så att de slipper vara ansvarsfulla själva!" Eller tror han så starkt på en högre makt?
- Det är viktigt att spara när det är goda tider eller "samla i ladorna för det kommer en vinter i ekonomin" som finansminister Anders Borg sa. Jag tycker jobbskatteavdrag är en bra investering för att få igång konsumtionen av tjänster och varor och därmed öka arbetstillfällena nu när det behövs.

I buffertdiskussionen berättade även en S-representant att han tyckte det var bra när hans pengar var slut för då hade de använts.
- Jag hoppas att han menade först spara och sedan spendera annars tycker jag synd om hans familj.

När ekonomen förklarade fördelningsmodellen i skolan, att 80% av skolpengen är fast och 20% är rörlig för socioekonomiska faktorer, uttryckte V:s ledamot att för att utjämna skillnaderna i staden ska skolor med bra resultat åderlåtas på pengar för att de med dåligt resultat ska kunna få mer.
- Var finns då moroten att bli bättre om skolan får mindre pengar ju bättre de blir? Det är viktigt med legitimitet för ersättningssystemet bland rektorerna och då kan man inte ha ett system som riskerar att åderlåta vissa skolor bara för att de har bra resultat.
- Det behövs även en legitimitet för ersättingssystemet inför skattebetalarna. Alla måste känna att deras barn får de resurser de behöver annars flyttar skattebetalarna till andra kommuner och då finns det mindre pengar kvar i Göteborg att fördela.
- Det går inte att bara koncentrera resurserna till att lyfta de som har sämst resultat. För mig är det viktiga att alla elever får en möjlighet att bli så bra de kan utifrån sina förutsättningar. Om Sverige ska fortsätta att vara ett framgångsrikt land måste också de skarpaste hjärnorna få möjlighet att utvecklas till sin fulla potential.


måndag 30 september 2013

Befarat budgetunderskott för Kungälvs sjukhus

Idag var jag på extrainsatt styrelsemöte för Kungälvs sjukhus & Frölunda specialistsjukhus för att ta beslut om tilläggsöverenskommelser 2014. Frölunda kan klara beställningen om regionstyrelsen godkänner att använda 1,1 miljoner av eget kapital för investering i fastigheten. Kungälv klarar inte den beställning den har idag så även om tillägget var nästan finansierat så är utgångsläget så dåligt att jag och mina Allians-kolleger yrkade att styrelsen inte skulle skriva på tilläggsöverenskommelse 2014 med Hälso- och sjukvårdsnämnd 4.

Följande skriftliga yrkande lämnades in:

Ärende 5: Tilläggsöverenskommelse 2014
Angående tilläggsöverenskommelse om sjukhusvård mellan Kungälvs sjukhus och Hälso- och sjukvårdsnämnd 4


De senaste årens återkommande problem med stora budgetunderskott för de flesta av regionens sjukhus tyder på att sjukvården i Västra Götalandsregionen är kraftigt underfinansierad.

När en tilläggsöverenskommelse för 2014 mellan HSN 4 och Kungälvs Sjukhus nu skall tecknas visar det sig att s, mp och v ämnar fortsätta beställa en underfinansierad sjukvård. Så skedde även vid beställningen inför 2011, 2012 och 2013-2014. Detta kommer att leda till ett fortsatt och ökande budgetunderskott för Kungälvs sjukhus. Det leder även till olyckliga kortsiktiga försök till besparingar på sjukhuset som i sin tur leder till långsiktigt ökande kostnader i form av en ytterligare försämrad vårdsituation med ökande risk för patientsäkerheten och en fortsatt försämrad arbetsmiljö för den redan hårt ansträngda personalen.

Vi i Alliansen yrkar att
styrelsen inte skriver på tilläggsöverenskommelsen 2014 med  HSN 4 som inte täcker de kostnader som Kungälvs Sjukhus har för att kunna genomföra den beställda vården.

Alliansen i Styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda Specialistsjukhus
Lisbeth Sundén Andersson (M) Frode Slinde (Fp) Mariannde Nilsson (Kd) Karin Östring Bergman (C)

fredag 27 september 2013

Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor!

Nu har årets motionsperiod i riksdagen börjat och vår riksdagsledamot Rickard Nordin efterlyser uppslag och idéer till motioner. I år är det ju extra spännande för mig eftersom det kan bli jag som ska debattera Rickards motioner i riksdagen. När jag funderade över vilka uppslag jag vill skicka med Rickard så kom jag att tänka på en debattartikel som Eva Selin Lindgren och jag skrev inför valet 2010 och som fick stort genomslag. Eva är ju tyvärr död nu men jag vet att hon skulle vara jätteglad om Rickard blev inspirerad till en motion utifrån vår debattartikel och hon skulle vara stolt över mig om jag går upp i talarstolen i riksdagen och debatterar för att ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor.

Jag och Eva Selin Lindgren 2010

Under mandatperioden med Alliansregering och Maud Olofsson (C) som näringsminister har det gjorts särskilda insatser för att stärka kvinnors företagande. Satsningarna har gett resultat. Nästan 40% av alla nystartade företag drivs av kvinnor. Men vi vill mer! Många invandrarkvinnor bär på drömmar och idéer från hemlandet, men behöver rätt verktyg och strukturer för att förverkliga dessa i Sverige.

Alliansregeringen har redan gjort mycket, t.ex. inrättat nystartskontor i kommuner och stadsdelar som präglas av stort utanförskap, satsat på program för att stärka företagandet bland personer med utländsk bakgrund, utökat möjligheterna till mikrolån samt infört ROT- och RUT-avdrag för arbete i hemmet. Vi presenterar här ytterligare tio förslag för att fler ska få möjlighet att förverkliga sina drömmar och affärsidéer.


  • Införa en sfi-peng som ger den enskilde möjlighet att välja en undervisningsinriktning som bättre passar hans eller hennes behov och önskemål.
  • Utvidga RUT-avdraget. Många som tidigare har stått långt från arbetsmarknaden, inte minst invandrare och unga, har fått jobb tack vare avdraget för hushållsnära tjänster. Samtidigt blir svarta jobb vita och fler anställda får ökad social trygghet och livskvalitet.
  • Gör LOV, lagen om valfrihetssystem, obligatorisk i hela landet. Det kommer att öka kvinnors företagande och stimulera en mångfald av företag.
  • Sänk tjänstemomsen från dagens 25 till 12 procent. Genom billigare tjänster ökar efterfrågan och därmed skapas nya företag och fler jobb.
  • Fortsätt att sänka trösklarna på arbetsmarknaden, t.ex. en flexiblare arbetsrätt, ett skattegynnat sparande till kompetensutveckling och nystart av företag samt avstampsjobb. Låt fler aktörer än Arbetsförmedlingens förmedla jobb.
  • Utforma särskilda program för att stärka företagande bland personer med utländsk bakgrund. Det finns en stor potential, både för att främja ökad handel mellan olika länder och för att ta tillvara alla nya affärsidéer som kan skapa jobb och tillväxt både i Sverige och i andra länder.
  • Ge invandrarkvinnor större möjligheter att förbättra sin kompetens inom affärsutveckling så att de själva kan välja den rådgivning som passar deras behov och önskemål.
  • Förbättra möjligheterna till mikrolån, via Almi och lokala mikrofinansieringsinstitut.
  • Stöd arbetsintegrerande sociala företag. Unikt för dessa företag är att deras ursprung finns i ett behov som varken tillgodosetts av den offentliga eller den privata sektorn. Genom det sociala företagandet finns möjligheter för personer som står långt från arbetsmarknaden att utveckla den egna arbetsförmågan, bli delaktiga i att driva företag och att delta i samhällslivet.
  • Utöka stöd till lokala initiativ som främjar företagande, jobb och utveckling, t.ex. resurscentra och organisationer som stödjer en positiv utveckling för fler jobb.

Vår dröm är ett företagsamt, grönt, tryggt och öppet Sverige. Ett samhälle där alla kan bidra, där alla behövs. Alla goda idéer och allt engagemang som finns runt om i vårt land behövs, så att fler får möjlighet att förverkliga sina drömmar.

Eva Selin Lindgren (C)
Professor och riksdagsledamot
Riksdagskandidat

Karin Östring Bergman (C)
Ingenjör inom fordonsindustrin
Riksdagskandidat

söndag 22 september 2013

Mingel på partistämman i Karlstad

I helgen var jag på Centerpartiets stämma i Karlstad. Stämman startade redan i torsdags men eftersom jag inte var ombud och hade mycket att göra på jobbet så fick lördag-söndag räcka. Under fredagseftermiddagen laddade jag upp inför stämmobesöket genom att lyssna på Annie Lööfs invigningstal. På lördag morgon åkte Didar Zuta, hennes syster Drita från Makedonien och jag, från Göteborg till Karlstad. I stämmolokalen träffade vi ombuden från Göteborg; Rickard Nordin, Ingrid Lindblad, Andrea Jovell, Resad Bruncevic och Mathias Nordahl.

Det är alltid trevligt att vara på partistämma; intressanta debatter, träffa gamla vänner och skapa nya kontakter. I år var det ju lite speciellt i och med att jag ska vikariera för Rickard Nordin i riksdagen från 21 oktober till 20 december. Jag hade redan i förväg bestämt träff med Inger Fredriksson från Katrineholm som också har vikarierat i riksdagen. Hon hade många bra tips till mig, grundläggande saker hur saker och ting fungerar när man kommer första dagen. Jag passade på att presentera mig för vår gruppledare Anders W Jonsson. Han förklarade att jag kommer att få Rickards plats i Socialutskottet där Anders är ordförande. Fredrik Federley kom själv fram till mig och hälsade mig välkommen.

Dessutom passade jag på att hälsa på gamla vänner från Skåne. Lennart Pettersson från Svalöv är ordförande för Skånedistriktet. Han hade också många bra tips eftersom han själv har varit riksdagsledamot. Vi diskuterade även hur vi kan utnyttja min riksdagsplats i Skåne Västra valkrets där Centerpartiet saknar riksdagsledamot denna mandatperiod. Jag pratade med Johan Linander, riksdagsledamot från Skåne Södra valkrets. Dessutom dansade jag med Nils Nilsson från Ekeby.

Framförallt på partibanketten blev det mycket mingel och lite skvaller också. Min goda Björkviksvän Mattias Claesson avslöjade att han kandiderar till riksdagen.

Under resan hem till Göteborg bestämde Didar och jag att vi ska starta en Centerkvinnoavdelning i Göteborg.

Jag och Didar Zuta på partibankett